Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας ζήτησε να της επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης ως συναυτουργού στις δολοφονίες της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU.

«Η συνολική ποινή μόνο ισόβια κάθειρξη μπορεί να είναι», είπε στην αγόρευσή του ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας Χέρμπερτ Ντίμερ, ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του ενώπιον του Εφετείου του Μονάχου, μια αγόρευση που είχε ξεκινήσει πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά το σκεπτικό του εισαγγελικού λειτουργού Χ. Ντίμερ, η κατηγορούμενη ήταν συναυτουργός ακόμη κι αν δεν ήταν παρούσα στους φόνους, ακόμη κι αν δεν έριξε ούτε μια σφαίρα για να σκοτώσει τους οκτώ Τούρκους μετανάστες, τον Έλληνα Θεόδωρο Βουλγαρίδη και την γερμανίδα αστυνομικό, ακόμη κι αν δεν συμμετείχε στη βομβιστική επίθεση της Κολωνίας και σε άλλα εγκλήματα.

Ο εισαγγελέας σκιαγράφησε την Τσέπε ως ψυχρή υπολογίστρια, που αδιαφορούσε για τις ανθρώπινες ζωές και που το μόνο που την ενδιέφερε ήταν τα οικονομικά και ιδεολογικά της συμφέροντα.
Η ίδια η Μπ. Τσέπε άκουσε την πρόταση ποινής της Εισαγγελίας ανέκφραστα με το χέρι το πηγούνι. Οι δύο σύντροφοί της στη νεοναζιστική οργάνωση NSU, -το λεγόμενο τρίο της NSU- αυτουργοί των 10 φόνων, αυτοκτόνησαν το 2011 μετά από ληστεία τράπεζας, ώστε να μην πέσουν στα χέρια της αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εισαγγελεας δήλωσε τον Ιούλιο πως τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια τεσσάρων ετών ακροαματικής διαδικασίας, απέδειξαν πως η Τσέπε ήταν «συνιδρύτρια, μέλος και συνεργός» μιας τρομοκρατικής οργάνωσης.

Συγκατηγορούμενοι της Τσέπε είναι και άλλοι τέσσερις υποστηρικτές της νεοναζιστικής οργάνωσης ΝSU, οι οποίοι έπαιξαν το ρόλο των βοηθών στην προετοιμασία εγκληματικών ενεργειών.

Για τον ένα εξ αυτών, τον Ρολφ Βολέμπεν, η εισαγγελία ζήτησε κάθειρξη 12 χρόνων επειδή θεωρείται συνεργός. Ήταν αυτός που προμηθεύτηκε το όπλο Ceska για τους φόνους.

Η Τσέπε συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2011 μετά την ανακάλυψη των πτωμάτων του Μούντλος και του Μπένχαρτ σε ένα καμένο τροχόσπιτο στο Άιζεναχ, όπου φαίνεται πως ο ένας σκότωσε τον άλλο και στη συνέχεια έστρεψε το όπλο στον εαυτό του. Η Τσέπε παραδόθηκε μόνη της στην αστυνομία και παρέμεινε σιωπηλή για τρία χρόνια.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, η Μπεάτε Τσέπε έσπασε τη σιωπή της έπειτα από τρία χρόνια λέγοντας πως δεν έχει πλέον «καμιά συμπάθεια» για τη ναζιστική ιδεολογία. «Δεν κρίνω πια τους ανθρώπους από τις απόψεις τους ή την καταγωγή τους, αλλά από τις ενέργειές τους», είχε δηλώσει τότε.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, που διήρκεσε περισσότερα από τέσσερα χρόνια, η Τσέπε παρακολουθούσε τα δρώμενα αμέτοχη. Μόνο το τελευταίο διάστημα και μέσω των συνηγόρων της έσπασε τη σιωπή της και παραδέχθηκε ότι έμαθε εκ των υστέρων για τις δολοφονίες, αλλά δεν συμμετείχε στις προετοιμασίες τους.

Η δίκη δεν τελειώνει εδώ. Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν η αγόρευση της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης πριν την ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Η δίκη συντάραξε τα δικαστικά χρονικά της Γερμανίας επειδή η νεοναζιστική ομάδα δρούσε επί χρόνια ατιμώρητη, γεγονός που καταδεικνύει εγκληματικές παραλείψεις και ανεπάρκεια των υπηρεσιών εσωτερικών πληροφοριών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης