Τρεις μήνες χρειάστηκαν προκειμένου να έρθει η στιγμή της αποτέφρωσης του πρώην βασιλιά της Καμπότζης, με το ταριχευμένο σώμα του Norodom Sihanouk (Νοροντόμ Σιχανούκ) να παραδίδεται το απόγευμα της Δευτέρας στις φλόγες μέσα σε κρεματόριο της πρωτεύουσας, Πνομ Πενχ.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, πλήθος κόσμου έδωσε το παρών και σε αυτή την τελετή προς τιμή μιας από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές προσωπικότητες της ασιατικής χώρας, ωστόσο την ώρα που η φωτιά άναβε, οι κάμερες καλύφθηκαν μ’ ένα πέπλο και ο κόσμος έμεινε έξω από την κεντρική αίθουσα του κρεματορίου, προκειμένου η στιγμή να παραμείνει ιδιωτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Από αριστερά προς τα δεξιά: η βασίλισσα Monique και ο τωρινός βασιλιάς Norodom Sihamoni μέσα στην κεντρική αίθουσα του κρεματορίου)

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μέρος από τις στάχτες του πρώην βασιλιά κατέληξαν στη συμβολή των ποταμών Τονλέ Σαπ και Μεκόνγκ, ενώ το υπόλοιπο φυλάσσεται πλέον μέσα σε ειδικό δοχείο, το οποίο τοποθετήθηκε σε εξέχουσα θέση του παλατιού.

Παρά την κριτική που δέχθηκε κατά καιρούς για τη στάση που τήρησε σε ταραγμένες εποχές (π.χ. περίοδος των «Κόκκινων Χμερ»), ο Norodom Sihanouk κατάφερε να απολαμβάνει την αναγνώριση και τον σεβασμό από το μεγαλύτερο τμήμα του λαού. Η είδηση του θανάτου του από καρδιακή προσβολή στην πρωτεύουσα της Κίνας, Πεκίνο, τον περασμένο Οκτώβριο βύθισε στο πένθος τα εκατ. των πολιτών, οι οποίοι συνέρρευσαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο βασιλικό παλάτι προκειμένου να προσκυνήσουν τη σορό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Η άφιξη της σορού στο αεροδρόμιο της Πνομ Πενχ)

Γεγονότα – σταθμοί στη ζωή του Norodom Sihanouk

  • Το 1941 στέφεται βασιλιάς σε ηλικία 19 ετών
  • Καταλυτική η παρουσία του στις ενέργειες για την απόκτηση Ανεξαρτησίας από τη Γαλλία (1953)
  • Πιστώνεται την ομαλή μετάβαση σ’ ένα πολιτικά εκλεγμένο καθεστώς μετά την αποχώρηση των αποικιοκρατών
  • Συνέδεσε το όνομά του με την άνοδο των «Κόκκινων Χμερ» (δεκαετία του ’70), ωστόσο παρέμεινε για αρκετά χρόνια σε κατ’ οίκων περιορισμό
  • Πέρασε πολλά χρόνια σε εξορία στην Κίνα
  • Πιστώνεται τις προσπάθειες συμφιλίωσης του λαού, με απώτερο στόχο τη σταθερότητα και την ειρήνη στο εσωτερικό της χώρας μέχρι και την παραίτησή του το 2004
  • Τον διαδέχτηκε ο γιος του, Norodom Sihamoni.

Κρατώντας φωτογραφίες στα χέρια και μην μπορώντας να συγκρατήσουν τη θλίψη τους, κάτοικοι απ’ όλα τα μέρη της Καμπότζης συγκεντρώθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, προκειμένου να πουν το ύστατο χαίρε στον πρώην βασιλιά της χώρας. Το παρών στην τελετή της αποτέφρωσης έδωσε πλήθος ξένων αντιπροσώπων, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού της Γαλλίας, Jean-Marc Ayrault και του πρίγκιπα Akishino της Ιαπωνίας. Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ακούγονταν προσευχές βουδιστών μοναχών, ενώ πριν την εμφάνιση πυροτεχνημάτων στον ουρανό, ακούστηκε σειρά κανονιοβολισμών.


(Πλήθος κόσμου έξω από το βασιλικό παλάτι)


(Το βασιλικό παλάτι)

Η σύζυγος και χήρα του Norodom Sihanouk, βασίλισσα Monique, ήταν αυτή που άναψε τη νεκρική πυρά στο κρεματόριο, ύψους 15 ορόφων, έχοντας δίπλα της τον γιο τους και τωρινό βασιλιά της Καμπότζης, Norodom Sihamoni.

Διαβάστε επίσης:
Καμπότζη: Σήμερα η αποτέφρωση του πρώην βασιλιά, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013, 06:10

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης