Η επέκταση του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας ρύπων (ETS) στις αερομεταφορές, που οι αεροπορικές εταιρείες φοβούνταν ότι θα τις ζημίωνε οικονομικά, τους απέφερε μόνο για το 2012 εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει στην έκθεσή του ολλανδικός όμιλος παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την έκθεση της CE Delft για λογαριασμό της ΜΚΟ «Transport & Environment» (T&E), τα κέρδη των αερομεταφορέων από το ETS εκτιμάται ότι φθάνουν τα 1,36 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2012, με τη μερίδα του λέοντος να παίρνουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από μερικές εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε «πάγωμα» των σχεδίων της για επιβολή φόρου άνθρακα στις αεροπορικές εταιρείες, εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας και άλλων χωρών, οι οποίες υποστήριζαν ότι το μέτρο θα έφερνε τεράστιες οικονομικές απώλειες για τους αερομεταφορείς τους.

Μάλιστα, τον Νοέμβριο το Κονγκρέσο υιοθέτησε νόμο που προστάτευε τις αμερικανικές εταιρείες από την καταβολή του φόρου για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν εκτελώντας πτήσεις από και προς τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες φαίνεται πως πρόλαβαν – με μία κίνηση-ματ – να μετακυλήσουν το κόστος στους επιβάτες, εισάγοντας φόρο για την κάλυψη του κόστους των αδειών εκπομπής άνθρακα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στην πρώτη φάση της εφαρμογής του μέτρου εξασφάλισαν δωρεάν το 85% των αδειών. Οι αμερικανικές εταιρείες, για παράδειγμα, αύξησαν τις τιμές των εισιτηρίων τους από και προς την Ε.Ε. κατά 3 δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, οι εταιρείες έβγαλαν κέρδος ύψους 486 εκατ. ευρώ με το «πάγωμα» του φόρου άνθρακα για την περίοδο 2012-2013, έως ότου ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας καταλήξει σε μια διεθνή λύση για τις εκπομπές της αεροπλοΐας.

«Οι επιβάτες πλήρωσαν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και είναι άδικο οι αερομεταφορείς να κρατούν αυτά τα απροσδόκητα κέρδη» δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος διευθυντής της T&E, Μπιλ Χέμινγκς.

«Θα πρέπει να ενεργήσουν με υπευθυνότητα, δίνοντας αυτά τα επιπλέον κέρδη στο Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ για το Κλίμα, το οποίο δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες των αναπτυσσόμενων χωρών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής» συμπλήρωσε ο Χέμινγκς.

Eπιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης