Κλειστό λόγω «εργασιών ανάπλασης», για τέσσερις μήνες, θα παραμείνει το Μαυσωλείο του Λένιν, στην Κόκκινη Πλατεία.

Ήδη το Μαυσωλείο έχει σκεπαστεί από έναν τρούλο από άφλεκτο υλικό, για να προφυλαχτεί από τις εργασίες που θα γίνουν στο ανατολικό τοίχωμα του κτιρίου που γειτονεύει με το τείχος του Κρεμλίνου–που έχει διαβρωθεί από την υγρασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι για τέσσερις μήνες οι επισκέπτες της Μόσχας δεν θα μπορούν να επισκεφθούν το μαυσωλείο όπου βρίσκεται η μουμιοποιημένη σορός του ηγέτη του παγκόσμιου προλεταριάτου.

Ο προστατευτικός τρούλος πρόκειται να αφαιρεθεί στις 30 Απριλίου, ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενηθούν οι αξιωματούχοι, στην οροφή του μαυσωλείου, όπως συνηθίζεται δεκαετίες τώρα, για τις γιορταστικές εκδηλώσεις της πρωτομαγιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σορός του Λένιν, θα παραμένει στην σαρκοφάγο του, εντός, σ’ όλη την διάρκεια των εργασιών. «Ουδεμία δραστηριότητα, θα πραγματοποιηθεί στη σορό, όσο διαρκούν οι εργασίες για την αποκατάσταση του πίσω τοίχου του μαυσωλείου», δήλωσε ο Sergei Devyatov, εκπρόσωπος του υπουργείου Ασφαλείας.

Δεν απέκλεισε πάντως, να γίνει η καθιερωμένη «ιατρική εξέταση», από τους αρμόδιους επιστήμονες για να διαπιστωθεί η κατάσταση της σορού, αλλά πάντως, διαβεβαίωσε ότι είναι σε άριστη κατάσταση.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος Πούτιν, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του Λένιν, από το Μαυσωλείο, όπως ζητούν κάθε τόσο όσοι επιθυμούν να ξεχαστεί το σοβιετικό παρελθόν της Ρωσίας.

Το μαυσωλείο οικοδομήθηκε το 1930 από τον αρχιτέκτονα Alexei Shchusev. Η υγρασία που προκάλεσε την καταστροφή του τοίχου, οφείλεται σε υγρασία από το υπέδαφος, επειδή ως το 18ο αιώνα το Κρεμλίνο βρισκόταν πάνω σε νησί.

Παρόλο που ο κομμουνισμός είναι εδώ και καιρό παρελθόν για τη Μόσχα, εκτός από το μαυσωλείο ο Λένιν είναι παρών στη Ρωσία, με περισσότερα από 6.000 μαρμάρινα ή μπρούτιζνα αγάλματα και προτομές του.

Πολλοί πολιτικοί αντίπαλοι που θέλουν να ξεχαστεί το κομμουνιστικό παρελθόν, ζητούν επισταμένως να απομακρυνθούν τα αγάλματα του Λένιν, αλλά η κυβέρνηση τα θεωρεί μέρος της «πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρωσίας».

Eπιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης