Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλό είναι να σταματήσει να περιφρονεί τους διαδηλωτές, γράφει η Τουγκμπά Αϊντίν, αρθρογράφος στη φιλοκυβερνητική και μετριοπαθή ισλαμιστική εφημερίδα «Zaman». Ο συναινετικός τόνος που υιοθέτησαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίτς θα μπορούσε να κατευνάσει την ένταση. Όμως, η στάση τους είναι πολύ διαφορετική από του Ερντογάν. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνει βήματα παρόμοια με εκείνα του Γκιουλ και του Αρίντς» σημειώνει η αρθρογράφος. Καλώς ή κακώς, το πάρκο Γκεζί έχει γίνει ευαίσθητο ζήτημα για πολλούς Τούρκους και «η κυβέρνηση οφείλει να δώσει προσοχή σε αυτές τις ευαισθησίες και να μείνει ανοιχτή στην επικοινωνία με το κοινό».

Ο Μπουλέντ Κενές, έτερος αρθρογράφος της «Zaman», αποκρούει τα περί «Τουρκικής Άνοιξης» που αναφέρονται στον παγκόσμιο Τύπο. «Αν πρέπει να βρούμε μια Τουρκική Άνοιξη, ας θυμόμαστε ότι η άνοιξη σ’ αυτήν τη χώρα ξεκίνησε στις 3 Νοεμβρίου 2002. Ξεκίνησε, αλλά δεν έχει τελειώσει ακόμη. Αντίθετα προς τη διαδικασία αλλαγής στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης, η Τουρκική Άνοιξη είναι μια επανάσταση σε αργή κίνηση, που εκτείνεται στον χρόνο, είναι ειρηνική και σέβεται τους νόμους. Με άλλα λόγια, η Τουρκία βιώνει την Άνοιξη τα τελευταία 11 χρόνια και αυτή η διαδικασία εκδημοκρατισμού, φιλελευθεροποίησης και οικονομικής ανάπτυξης δεν έχει φθάσει στους τελικούς της στόχους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κενές συστήνει στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) «να έχει συνεχώς το αυτί του προς διαφορετικές απόψεις και ιδέες, ποικίλους τρόπους ζωής και αποκλίνουσες προσεγγίσεις. Η δημοκρατία δεν είναι ένα καθεστώς της πλειοψηφίας αλλά ένα πλουραλιστικό και συμμετοχικό καθεστώς. Καμία εκλογική αναμέτρηση δεν δίνει το δικαίωμα σε έναν ηγέτη ή κόμμα να κάνει ό,τι του καπνίσει. Αν το ΑΚΡ πιστεύει ότι μπορεί να κάνει οτιδήποτε, αφότου εξασφαλίσει την ψήφο της πλειοψηφίας, αυτό θα πλήξει το ίδιο το πνεύμα της δημοκρατίας».


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης