Η απόφαση για το αν θα αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους κοντά στα σύνορα με τις χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να γίνεται μόνο αφού ο ρωσικός στρατός αξιολογήσει τις απειλές, δήλωσε σε συνέντευξή του στο RIA Novosti ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Όταν προκύπτει μια τέτοια ανάγκη, η απόφαση εξαρτάται από τον στρατό», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ενώ πρόσθεσε ότι μόνο οι επαγγελματίες θα μπορούσαν να παρέχουν αξιόπιστη εκτίμηση των κινδύνων για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας. «Έτσι παίζεται το παιχνίδι. Δεν είναι προσωπικό το θέμα, για να το πω κι έτσι», δήλωσε ο Λαβρόφ, ενώ επανέλαβε ότι η ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων Iskander-Μ κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ ενδεχομένως θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της απάντησης της Ρωσίας στα σχέδια αντιπυραυλικής άμυνας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών υπήρχαν αναφορές από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για ότι τουλάχιστον 10 συστήματα Iskander είχαν εντοπιστεί από δορυφορικές φωτογραφίες στο Καλίνινγκραντ και κατά μήκος των συνόρων της Βαλτικής με τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε την ύπαρξή τους, λέγοντας ότι η ρωσική ηγεσία δεν έχει λάβει τέτοια απόφαση.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε μια διφορούμενα διατυπωμένη δήλωση ότι πυραυλικά συστήματα Iskander είχαν τοποθετηθεί στη Δυτική Στρατιωτική Περιοχή της Ρωσίας, η οποία συμπεριλαμβάνει τόσο το Καλίνινγκραντ όσο και το ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας. Μετά την εν λόγω δήλωση, εκπρόσωποι κρατών-μελών του ΝΑΤΟ εξέφρασαν ότι, αν είναι αλήθεια, αυτή η κίνηση θα προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις και πιθανόν να απαιτηθεί απάντηση από το ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ δήλωσαν, από την πλευρά τους, ότι κάτι τέτοιο θα απειλούσε τη σταθερότητα στην περιοχή. Ωστόσο, την περασμένη Πέμπτη οι πολωνικές Αρχές ανέφεραν ότι ο στρατός της χώρας δεν έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη Iskander.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης