Σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet», χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να διαλύσει διαδήλωση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του κινηματογράφου «Emek», στην οποία συμμετείχε και ο Κώστας Γαβράς.

Η αστυνομία επιτέθηκε με αντλίες πεπιεσμένου νερού και δακρυγόνα χθες στους χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι διαδήλωναν για τη σωτηρία του ιστορικού κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης και για να διαμαρτυρηθούν για την κατεδάφιση του ιστορικού κτηρίου, το οποίο στεγάζεται στο Beyoğlu και πρόκειται να μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κώστας Γαβράς παίρνει τον λόγο στην συγκέντρωση διαμαρτυρίαςΑπό την επέμβαση της αστυνομίας λιποθύμησε ο επιφανής Τούρκος σκηνοθέτης Erden Kıral, ενώ ο κριτικός κινηματογράφου Berke Göl και άλλοι τρεις διαδηλωτές προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα. Το «Ίδρυμα Πολιτισμού και Τεχνών της Κωνσταντινούπολης» (İKSV) εξέδωσε ανακοίνωση που καταφέρεται ενάντια στην «υπερβολική βία» που χρησιμοποίησαν οι Αρχές.

«Θα είναι λάθος να κλείσει ο “Emek”» δήλωσε ο Κώστας Γαβράς. Εκτός από τον διάσημο σκηνοθέτη, το «παρών» στη διαμαρτυρία έδωσαν οι κινηματογραφιστές Mike Newell και Jan Ole, οι Τούρκοι ηθοποιοί Ahmet Mümtaz Taylan, Serra Yılmaz, Cem Davran, οι Τούρκοι σκηνοθέτες Ezel Akay και Erden Kıral, ο Βρετανός βραβευμένος σκηνοθέτης Mike Newell, ο Χιλιανός σεναριογράφος και σκηνοθέτης Marco Bechis και ο Γερμανός σκηνοθέτης Jan Ole Gerster.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης