Ένα αγόρι που ήταν υπό παρακολούθηση εδώ και μήνες σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, έχει έλθει σε επαφή με τον ηγέτη του Isis, Ρασίντ Κασίμ.

Ο Κασίμ έχει συνδεθεί με την επίθεση στην ενορία του Αγίου Στεφάνου, στη Γαλλία αυτό το καλοκαίρι, κατά την οποία μαχητές του Ισλάμ, έσκισαν το λαιμό του 86χρονου πατέρα Ζακ Χάμελ, μέσα στον καθολικό ναό του Ντε Ρουβριέ, στο Σεντ Ετιέν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία από τις τέσσερις συλλήψεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο -λίγα μέτρα μακριά από την Παναγία των Παρισίων- που μας πέρασε, ήταν κι αυτή του 15χρονου αγοριού. Ο ανήλικος που φρουρείτο, αφού είχε τεθεί σε κατ ‘οίκον περιορισμό, μετά από την επίθεση στο Παρίσι το περασμένο έτος, σύμφωνα με μια ανώνυμη πηγή, στο περιοδικό Newsweek, σχεδίαζε τον επόμενο μήνα και δεύτερη επίθεση σε ένα «δημόσιο χώρο στη γαλλική πρωτεύουσα» σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο αναφέρει ότι ήταν σε επικοινωνία μέσω κρυπτογραφημένης υπηρεσίας τύπου «messenger», με τον Κασίμ.

Πάνω από 200 πολίτες στη Γαλλία, έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις του Isis, τους τελευταίους 10 μήνες.

Από τις 13 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της πανταχού παρούσας απειλής της τρομοκρατίας. 

Και το γεγονός ότι ο Κασίμ αποτελεί τον εγκέφαλο αρκετών πρόσφατων επιθέσεων στη Γαλλία, ανάγκασε την κυβέρνηση να προειδοποιήσει για περαιτέρω τρομοκρατικές επιθέσεις στο μέλλον.

Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη εχθές, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς είπε ότι 15.000 άνθρωποι –σύμφωνα με τις Γαλλικές αρχές- στη χώρα, είναι υπό παρακολούθηση «ως ύποπτοι μαχητές, στο όνομα του τζιχάντ».

Η Γαλλία εξέδωσε νέα προειδοποίηση προς τους πολίτες, για επιθέσεις που θ’ ακολουθήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι πιο αθώοι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο» όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με αυτήν, συνολικά, 1.350 έχουν φυλακιστεί και είναι υπό διερεύνηση 293, από τους οποίους κρατούνται αυτοί που έχουν άμεσους δεσμούς, με τρομοκρατικά δίκτυα.

Στο μεταξύ άλλοι δύο έφηβοι συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα και τρεις ακόμη γυναίκες, με την υποψία διασυνδέσεων με τον «Isis».

Νέες απειλές…

Ο Ρασίντ Κασίμ, είναι Γάλλος πολίτης και μέλος της ομάδος του Ισλαμικού Χαλιφάτου, κι έχει αναδειχθεί ως οργανωτής μιας σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αποτυχημένης (βρέθηκε όχημα με φιάλες φυσικού αερίου) κοντά στον μητροπολιτικό χριστιανικό ναό της πόλης του Παρισιού. 

Εχθές, μάλιστα ο Ισλαμιστής τρομοκράτης, παρότρυνε με τηλεγράφημά του, για περαιτέρω βία μετά την αποτυχημένη επίθεση του αυτοκινήτου την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Οι γυναίκες, οι αδελφές μας είναι αποφασισμένες (σ.σ. η μία μαχαίρωσε έναν αστυνομικό στο πόδι προτού συλληφθή) Πού είναι τα αδέλφια μας. Εκείνη τα κατάφερε κρατώντας ένα μαχαίρι. Πού είναι οι άνδρες; Αναλάβετε δράση» ανέφερε ο Κασίμ σύμφωνα με την εφημερίδα.

Μάλιστα η Inès Madani, που συνελήφθη την Πέμπτη σε βενζινάδικο στο Boussy-Saint-Antoine, περιοχή της Île-de-France στη Γαλλία για την προετοιμασία της επίθεσης στην Νότρε Νταμ, σύμφωνα με τις Γαλλικές αρχές, ήταν «εξ αποστάσεως καθοδηγούμενη» από τον Ρασίντ Κασίμ.

Ο Κασίμ 29 ετών έζησε στη μικρή, κεντρική πόλη της Ρουάν, όπου εργάστηκε σε ένα κοινοτικό κέντρο, πριν ριζοσπαστικοποιηθεί στη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Αλγερία, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα, Le Dauphine Libere. Λίγο αργότερα, έφυγε από τη Γαλλία για να ενταχθεί στους τζιχαντιστές που αγωνίζονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με άλλη αναφορά της εφημερίδας.

Σταμάτησε για λίγο στην Αίγυπτο πριν από το ταξίδι στο Ιράκ και τη Συρία. Και τα τρέχοντα ίχνη του παραμένουν άγνωστα.

Εκτός από τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδος, ο Κασίμ πιστεύεται ότι έχει εμπνεύσει τους Adel Kermiche και Abdel Malik Petitjean, οι οποίοι δολοφόνησαν άγρια τον 86χρονο Ιερέα, στην εκκλησία της βόρειας πόλης του Saint-Etienne στις 26 Ιουλίου.

Υπάρχουν επίσης υποψίες ότι έχει σχέσεις με τον Larossi Abballa, ο οποίος μαχαίρωσε τον αστυνομικό διοικητή Jean-Baptiste Salvaing και την αξιωματικό Jessica Schneider μέχρι θανάτου, στο σπίτι τους στο δυτικό προάστιο του Παρισιού Magnanville στις 13 Ιουνίου.

Ο Abballa, ο οποίος είχε ορκιστεί υποταγή στην ομάδα του Isis, σκοτώθηκε αργότερα σε μια δραματική επιδρομή από την ελίτ των αστυνομικών δυνάμεων.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης