Καθαρή νίκη του κεντροαριστερού κυβερνώντος συνασπισμού που συγκέντρωσε το 57% των ψήφων δίνουν τα exit poll που δημοσιοποιήθηκαν, αφότου έκλεισαν οι κάλπες των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στη Ρουμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για σταθερή εντολή προς την κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχίσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θέτοντας μακροπρόθεσμους στόχους, μίλησε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, λέγοντας ότι είναι καθήκον του να ηγηθεί εκ νέου του κυβερνητικού σχήματος. «Έχουμε ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Αρχίζοντας από αύριο μπορούμε να μιλήσουμε για σχέδια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, διότι έχουμε ειρήνη και σταθερότητα» δήλωσε ο Βίκτορ Πόντα στους δημοσιογράφους.

Η Σοσιαλφιλελεύθερη Ένωση (USL) του Βίκτορ Πόντα, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από τον περασμένο Μάιο, προηγείται με σημαντική διαφορά της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης που πρόσκειται στον πρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου και η οποία έφτασε μόλις το 19% των ψήφων, σύμφωνα με exit poll του ινστιτούτου CURS. «Πρόκειται για μια νίκη κατά της αρχής του Τραϊάν Μπασέσκου» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Σοσιαλφιλελεύθερης Ένωσης, Κριν Αντονέσκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλα δύο exit poll επιβεβαιώνουν το υψηλό ποσοστό του κυβερνώντος κεντροαριστερού συνασπισμού. Η Σοσιαλφιλελεύθερη Ένωση είναι υποχρεωμένη, ωστόσο, να «συγκατοικήσει» στην κυβέρνηση με τον πρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου, η θητεία του οποίου διαρκεί έως το 2014.

Διαβάστε επίσης: Ρουμανία: Νίκη για το κυβερνών κόμμα – Μήνυμα ενότητας από τον απερχόμενο πρωθυπουργό

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης