Από την Κυριακή οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας έχουν ανακοινώσει πως ανακατέλαβαν τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Συρίας, το ιστορικό Χαλέπι.

Σύροι στρατιώτες συνόδεψαν διεθνή τηλεοπτικά συνεργία χθες για να επισκεφθούν το τέμενος Umayyad που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, την οποία πλέον ελέγχουν κατά 98%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απομένει μόνον ένας μικρός θύλακας στα χέρια των υποχωρούντων ανταρτών με αποκλεισμένους αμάχους, στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Οι πρώτες μάχες στο Χαλέπι είχαν ξεσπάσει τον Ιούλιο του 2012.

Η απελευθέρωση της πόλης έπειτα από τέσσερα χρόνια στα χέρια των αντικαθεστωτικών ανταρτών δίνει την ευκαιρία στον συριακό στρατό να προωθηθεί εναντίον άλλων περιοχών που κατέχονται από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Χαλιφάτου (Daesh) και ομάδες εξτρεμιστικών ισλαμικών δυνάμεων, όπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ο ερευνητής του τμήματος Ανατολικών Μελετών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Είπε, επίσης, ότι «η προώθηση του κυβερνητικού στρατού θα εμποδίσει τον ανεφοδιασμό των τρομοκρατών με πολεμοφόδια και άλλα εφόδια που καταφθάνουν στις συριακές περιοχές από την Τουρκία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτα πάντως, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις θα πρέπει να ανακαταλάβουν την αρχαία πόλη Παλμύρα, που έπεσε και πάλι στα χέρια του Daesh την περασμένη εβδομάδα.

Επικοινωνία Λαβρόφ – Τσαβούσογλου

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, και εξέτασαν την κατάσταση στη Συρία και τις εξελίξεις στο Χαλέπι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την άποψη ότι μεγάλη σημασία έχει η ασφαλής αποχώρηση των αμάχων από την εμπόλεμη ζώνη», όπως μετέδωσε το RIA Novosti.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει πως βρίσκεται σε συχνή επαφή με τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Ιράν, με τους οποίους εξετάζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης