Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE), που είχε στείλει παρατηρητές στις τουρκικές εκλογές, στην αρχική αναφορά του υποστηρίζει.
«Περιορισμένη ήταν η δυνατότητα έκφρασης των ψηφοφόρων, αλλά και των ΜΜΕ στην Τουρκία, υπό το φάσμα της έκτακτης ανάγκης» υποστηρίζει στην αρχική αναφορά του ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) και προσθέτει: «Ωστόσο οι πολίτες έδειξαν την πίστη τους στους δημοκρατικούς θεσμούς πηγαίνοντας μαζικά στις προεκλογικές συγκεντρώσεις και στις κάλπες την ημέρα των εκλογών».
Το εκλογικό αποτέλεσμα στις πρόωρες εκλογές της Τουρκίας, παρά την «αξιοπρεπή εμφάνιση» της αντιπολίτευσης στη νέα Εθνοσυνέλευση, έχει προκαλέσει εμφύλιο σπαραγμό στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με εκκλήσεις για παραίτηση του ηγέτη του Κεμάλ Κιλιτζντάρολου.
Η μάχη για την ηγεσία του κόμματος της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκίνησε από το εκλογικό αποτέλεσμα που έφερε τον υποψήφιό του για την προεδρία Μουχαρέμ Ιντζέ να έχει φέρει ποσοστό 36,5% -κάτι που δεν είχε προβλεφθεί από τις δημοσκοπήσεις. Όταν στις βουλευτικές εκλογές το αποτέλεσμα για το κόμμα CHP ήταν μόλις 22,6%. Ποσοστό σχεδόν 3% λιγότερο από τις βουλευτικές εκλογές του 2015.
Το εκλογικό αποτέλεσμα έχει οδηγήσει στελέχη του κόμματος να καλούν σύγκλιση συνεδρίου του κόμματος για την εκλογή νέας ηγεσίας.
Ο Ιντζέ του οποίου το εκλογικό αποτέλεσμα οφείλεται ότι συνέλεξε ψήφους όχι μόνον από το κόμμα του αλλά ακόμη και από Κούρδους ψηφοφόρους -όπως επισημαίνουν παρατηρητές- ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να επισκεφθεί 81 τουρκικές επαρχίες «για να ευχαριστήσει το λαό».
Κάτι που έχει εκληφθεί ως προσπάθεια να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του απέναντι στον Κιλιτζντάρογλου. Επειδή για την εκλογή του στην ηγεσία του CHP, απαιτούνται οι ψήφοι περισσότερων από τους μισούς εκλέκτορες.
Η επικράτηση Ερντογάν από τον πρώτο γύρο, αποδίδεται στη συμμαχία του με τους ακροδεξιούς του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του «Γκρίζου Λύκου» Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Παρά την αποχώρηση από το MHP της υποψήφιας για την προεδρία Μεράλ Ακσενέρ, η οποία δημιούργησε το Iyi (Καλό) κόμμα το οποίο έκανε επίσης καλή εμφάνιση στις εκλογές.
Ενώ πάρα πολλοί είχαν προβλέψει πως ο Ερντογάν θα εκλεγεί στον δεύτερο γύρο, εξίσου ελάχιστοι είχαν προβλέψει το εκλογικό αποτέλεσμα ότι το ΜΗΡ θα κέρδιζε 11,13% των ψήφων.
Το κόμμα του Μπαχτσελί, ενώ αναμενόταν να χάσει ψήφους μετά την αποχώρηση της Ακσενέρ, πήρε σχεδόν τις ίδιες ψήφους με τις εκλογές του 2015. Με το «Καλό» κόμμα να κερδίζει επίσης 10% των ψήφων. Κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν διπλασιάστηκαν οι ακροδεξιοί ψήφοι γενικώς.
Μία πρώτη εξήγηση είναι πως η τουρκική κυβέρνηση προτίμησε να σπρώξει τους ψηφοφόρους του ΑΚΡ στο MHP ακόμη και στην καρδιά των παραδοσιακών Σουνιτικών αγροτικών περιοχών της.
Αποφασιστικό ρόλο φάνηκε να παίζει στη μείωση των φιλοκυβερνητικών ψήφων επίσης, η δυσαρέσκεια που έχει δημιουργήσει στην Τουρκία, η ύπαρξη τριάμισι εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων. Και οι ψηφοφόροι του ΑΚΡ στράφηκαν στο ΜΗΡ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος της ενίσχυσης της ακροδεξιάς το αποτέλεσμα είναι πως θα αποτρέψει τον Ερντογάν να έρθει σε συνομιλίες με τους Κούρδους – κάτι που είχε κάνει ο παλιός ρεφορμιστής εαυτός του.
Στο ΜΗΡ επικρατεί η ίδια αντικουρδική άποψη όπως και στους Τούρκους στρατιωτικούς, παραδοσιακό στήριγμα κάποτε στο κεμαλικό κόμμα CHP. Ως το αποτυχόν στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 που έγινε αφορμή να βάλει χέρι ο Ερντογάν, με ριζικές εκκαθαρίσεις στο τουρκικό στράτευμα.
Απομένει να ξεκαθαρίσει την ως τώρα διαλλακτική ως προς το κουρδικό φιλελεύθερη άποψή του ο Ιντζέ. Ο οποίος είχε κάνει ανοίγματα προς τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Ντεμιρτάς, μαζί με προεκλογικές διαβεβαιώσεις ότι το κουρδικό «είναι πολιτικό ζήτημα». Με αυτό τον τρόπο είχε δημιουργήσει ελπίδες ότι η τουρκική αντιπολίτευση αναγνώριζε πλέον πως χρειάζεται επαναπροσδιορισμός της κατάστασης των περίπου 16 εκατομμυρίων Κούρδων της χώρας.
Κύκλοι προσκείμενοι στον Ιντζέ, υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται να αλλάξει άποψη στην αντίθεσή του ως προς την πρόταση του κόμματος ΑΚΡ να αφαιρεθεί η βουλευτική ασυλία όσων από τους βουλευτές έχουν κατηγορηθεί για «εγκλήματα τρομοκρατίας».
Εννέα Κούρδοι βουλευτές και ο επικεφαλής του κουρδικού Δημοκρατικού κόμματος των Λαών βρίσκονται στις φυλακές με παρόμοιες κατηγορίες.
Ως την επόμενη προεδρική εκλογή, σε πέντε χρόνια, οι Κούρδοι αναμένεται να ακολουθήσουν την συμβουλή Ερντογάν γεννώντας τουλάχιστον τρία παιδιά, ώστε να αυξήσουν την δημογραφική τους δύναμη στην Τουρκία.
Ο Sezgin Tanrikulu βουλευτής του CHP και δικηγόρος που ασχολείται με ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε στο «αλ-Μόνιτορ»: «Υπήρξε μεγάλη πίεση στην κυρίως κατοικημένη από Κούρδους ΝΑ Τουρκία, όταν εμποδίστηκαν οι παρατηρητές του OSCE να πλησιάσουν στα πιο πολλά χωριά της περιοχής από το Kulp ως το Sasson». Για να προσθέσει πως «στις εκλογές υπήρξε νοθεία, αλλά ο Ερντογάν δεν κέρδισε μόνο λόγω της νοθείας».

Όπως επισημαίνει ο βετεράνος Τούρκος αναλυτής Alan Makovsky, η τουρκική εθνοσυνέλευση, παρά την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν, διατηρεί κάποιες δυνατότητες αλλά θα συνεχίσει να στηρίζει την αντικουρδική πολιτική του προκειμένου να προσεταιρισθεί και τους 44 βουλευτές του «Καλού» κόμματος.

Αλλά πρώτο μέλημα του Ερντογάν, είναι να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Πληροφορίες από Al-Monitor, hurriyetdailynews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης