του Κώστα Μπετινάκη

Η συνάντηση των προέδρων Τραμπ και Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου G20 στο Αμβούργο, είχε δημιουργήσει ελπίδες ότι οι περίπλοκες αμερικανο-ρωσικές σχέσεις βρίσκονταν σε στάδιο αποκλιμάκωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθημερινά όμως, ορισμένα φιλικά προς τους Δημοκρατικούς αμερικάνικα Μέσα παρουσιάζουν κι άλλο ένα πρόβλημα με στόχο να μπει εμπόδιο προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων Ουάσινγκτον –Μόσχας.
Ιδιαίτερη σημασία είχε δοθεί –μετά τη συνάντηση στο Αμβούργο- στη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στα νότια, κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ και την Ιορδανία, στον πόλεμο της Συρίας.
Το αμερικανικό στρατιωτικό κατεστημένο όμως, έχει επικεντρωθεί στην κατάσταση στη βόρεια Συρία, στο πλαίσιο σχεδίου Βαλκανιοποίησης της χώρας.

Την αισιόδοξη ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί από τη συνάντηση των δύο ηγετών, ήρθαν να θολώσουν τα αντι-Τραμπ ΜΜΕ με «έκτακτα νέα», τα οποία κάθε άλλο παρά «νέα» αποτελούν.
Ο Αμερικάνος πρόεδρος χαρακτήρισε την υπόθεση της «ρωσικής ανάμειξης» στις εκλογές «συνεχιζόμενη έρευνα από την αντιπολίτευση», υπερασπιζόμενος και τις καταγγελίες για συναντήσεις που είχε στη Μόσχα ο γιος του.

«Ουδέν μεμπτόν για το Ντόναλντ Τραμπ», σχολίαζαν τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι της Βουλής τω Αντιπροσώπων. Ωστόσο ορισμένοι σχολιαστές, επισήμαναν ότι ο θόρυβος συνεχίζεται από το φιλικά προσκείμενο στους Δημοκρατικούς σύμπλεγμα των ΜΜΕ, με στενές διασυνδέσεις με την πολεμική βιομηχανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα διαμάχη Ουάσιγκτον –Μόσχας, έχει προκληθεί από την «κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων» που ανάγεται στην ατμόσφαιρα «ρωσοφοβίας» που καλλιεργείται και πάλι στις ΗΠΑ.
Πριν εφτά μήνες, στις 29 Δεκεμβρίου, ο τότε πρόεδρος Ομπάμα, είχε διατάξει την κατάσχεση δύο κτιρίων ιδιοκτησίας της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στην Ουάσινγκτον και το Μέριλαντ.

Ως δικαιολογία είχε προβληθεί πως η αμερικάνικη αντικατασκοπία είχε επισημάνει προσπάθεια από Ρώσους πράκτορες να αναμειχθούν στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές.

Με αποτέλεσμα να διαταχθούν να εγκαταλείψουν τα κτίρια 35 Ρώσοι διπλωμάτες και οι οικογένειές τους προκαλώντας έντονη αντίδραση της Μόσχας.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη στις αμερικάνικες εκλογές και ως τώρα δεν έχουν παρουσιαστεί αποδείξεις γι’ αυτό. Επίσης και ο νέος πρόεδρος Τραμπ, από την αρχή της θητείας του έχει χαρακτηρίσει την ιστορία της ρωσικής ανάμειξης «ψευδείς ειδήσεις»- «fake news».

Πριν μερικές ημέρες, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov, είχε μακρά συνομιλία με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Thomas Shannon στην Ουάσινγκτον, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το ζήτημα. Μετά από δύο ώρες συνομιλιών ωστόσο δεν βρέθηκε ικανοποιητική για τους Ρώσους απάντηση.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ σχολιάζοντας τις δηλώσεις αξιωματούχων του Λευκού Οίκου ότι «οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να επιστρέψουν την διπλωματική ιδιοκτησία της Ρωσίας που έχουν κατασχέσει χωρίς να υπάρξει κάποιο αντάλλαγμα», και απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο που υπέβαλε τη σχετική ερώτηση είπε: «Για την ουσία αυτού που αναφέρατε, αν είναι έτσι, τότε πρόκειται για ληστεία που διαπράχθηκε μέρα μεσημέρι και αποδεικνύεται πως οι ληστές βγήκαν στον μεγάλο δρόμο και σχολιάζουν την κατάσταση». Προσέθεσε ακόμη ότι «άνθρωποι αξιοπρεπείς με παιδεία δεν συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Από εκεί και πέρα, Ρώσοι αξιωματούχοι επιφυλάχθηκαν, λέγοντας ότι «έχουν το δικαίωμα να προβούν σε αντίποινα».

Ο John Sullivan, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, πως «η διακυβέρνηση Τραμπ θα συμβουλευθεί το Κογκρέσο, πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση για το ζήτημα».

Κάτι που σημαίνει για τους Ρώσους σχολιαστές, πως η αμερικανική διακυβέρνηση μεταχειρίζεται την επιστροφή της ρωσικής περιουσίας στις ΗΠΑ «ως στοιχείο συναλλαγής».

Αυτό δηλαδή που θεωρείται «καθαρή πρόκληση από τους Ρώσους αξιωματούχους και έχουν προειδοποιήσει να μην γίνει.

Όπως ήταν φυσικό, οι Ρώσοι έχουν προειδοποιήσει πως αν δεν επιλυθεί το ζήτημα, θα προχωρήσουν κι εκείνοι σε κατάσχεση αμερικάνικης περιουσίας στη Μόσχα.

Με ένα σημαντικό μέρος των αμερικάνικων ΜΜΕ και το αμερικάνικο βαθύ κράτος να επιτίθεται καθημερινά σχεδόν στον Ντ. Τραμπ για «φιλορωσική στάση», δεν είναι απορίας άξιον που ο Λευκός Οίκος είναι υποχρεωμένος να τηρήσει όλα τα προσχήματα προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα που του κληρονόμησε η προηγούμενη διακυβέρνηση με την κατάσχεση της ρωσικής διπλωματικής περιουσίας.

Ως τότε οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είναι παγιδευμένες στην ατμόσφαιρα της ρωσοφοβίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης