Θανατική ποινή για τον ιδιοκτήτη του κτηρίου στο Μπανγκλαντές, του οποίου η κατάρρευση στοίχισε τη ζωή σε 381 ανθρώπους, ζητούν χιλιάδες εργάτες στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας. Μάλιστα, σήμερα εγκατέλειψαν τις βιοτεχνίες ετοίμων ενδυμάτων στις οποίες εργάζονταν και κατέβηκαν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το τραγικό συμβάν.

Οι υπεύθυνοι των 4.500 βιοτεχνιών ετοίμων ενδυμάτων της χώρας κήρυξαν το Σαββατοκύριακο αργία, ελπίζοντας πως θα κατευνάσουν την οργή των εργαζομένων έπειτα από την κατάρρευση του παράνομου κτηρίου Ράνα Πλάζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η αστυνομία και τα εργατικά συνδικάτα ανακοίνωσαν σήμερα πως χιλιάδες εργάτες από τη βιομηχανική ζώνη της Ασούλια, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, διαδηλώνουν στους δρόμους.

Σύμφωνα με τον Μπαντρούλ Αλάμ, διοικητή της τοπικής αστυνομίας, οι διαδηλωτές ανέρχονται σε 15.000. Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Private Independent μετέδωσε πως στη διαδρομή που ακολούθησαν πυρπόλησαν αυτοκίνητα και ότι η αστυνομία απάντησε με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα.

«Απέκλεισαν τους δρόμους φωνάζοντας “κρεμάστε τον Ράνα”, τον ιδιοκτήτη του κτηρίου, ο οποίος συνελήφθη την Κυριακή στα σύνορα με την Ινδία» πρόσθεσε ο Μπαντρούλ Αλάμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τραγωδία στην περιοχή Σαβάρ είναι η χειρότερη στη βιομηχανική ιστορία του Μπανγκλαντές, που στηρίζει σημαντικό μέρος της οικονομίας του στην κατασκευή ετοίμων ενδυμάτων.

Το δυστύχημα αναζωπύρωσε την πολεμική για τις συνθήκες εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα, στον οποίο εργάζονται κυρίως γυναίκες με μηνιαίο μισθό μικρότερο των 40 δολαρίων.

Τον Νοέμβριο του 2012, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε κλωστοϋφαντουργία που προμήθευε την αμερικανική εταιρεία Walmart στοίχισε τη ζωή σε 111 ανθρώπους. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των εργατών στο εργοστάσιο, οι υπεύθυνοι τους είπαν να παραμείνουν στις θέσεις τους, επειδή επρόκειτο για άσκηση ετοιμότητας για πυρκαγιά.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης