Μέχρι και 50 εκατομμύρια ευρώ καλείται να καταβάλει η κυβέρνηση της Σλοβενίας στους υπαλλήλους, ύστερα από καταδίκη του Δημοσίου από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας για μη καταβολή επιδόματος αδείας. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η οποία ερμηνεύεται ως πλήγμα στις κυβερνητικές προσπάθειες για την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, «η κυβέρνηση παραβίασε τη συλλογική σύμβαση αναφορικά με το επίδομα αδείας και υποχρεούται να καταβάλει το οφειλόμενο ποσό εντός 30 ημερών».

Η προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στη Λουμπλιάνα και είναι αρμόδιο για θέματα κοινωνικής πολιτικής και εργασίας, είχε κατατεθεί το περασμένο έτος από το σωματείο των εκπαιδευτικών μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον 13ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, ύψους περίπου 670 ευρώ κατ’ άτομο, στο πλαίσιο των ληφθέντων μέτρων λιτότητας με στόχο τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου ανακοινώθηκε μία μέρα μετά την έναρξη των διαβουλεύσεων μεταξύ της νέας κεντροαριστερής κυβέρνησης της χώρας (η οποία ανέλαβε καθήκοντα μόλις τον περασμένο μήνα) και των εργατικών συνδικάτων με αντικείμενο την επιβολή νέων περικοπών στον δημόσιο τομέα, ύψους 158 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικές του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Σλοβενίας και βασικού διαμεσολαβητή μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων κ. Γκρέγκορ Βίραντ, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση «νέο πλήγμα για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας».

Η Σλοβενία, η οποία θεωρείται από τις «αγορές» ως η επόμενη χώρα της ζώνης του ευρώ, θα αναγκαστεί ενδεχομένως να ζητήσει στήριξη και έχει δεσμευθεί, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας Αλένκα Μπράτουσεκ, να παρουσιάσει έως τις 9 Μαΐου στις Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, ο κεντροαριστερός συνασπισμός της κυρίας Μπράτουσεκ αναμένεται να παρουσιάσει τις προσεχείς εβδομάδες στο σλοβενικό κοινοβούλιο σχέδιο ιδιωτικοποίησης «δύο ή τριών εταιρειών του Δημοσίου», κίνηση η οποία, όπως δήλωσε η ίδια, «θα έστελνε θετικό μήνυμα στις διεθνείς αγορές».

Την περασμένη Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε «σημάνει καμπανάκι» σε σχετική έκθεσή της για τις «μακροοικονομικές ανισορροπίες» τόσο στη Σλοβενία όσο και στην Ισπανία, καλώντας τις δύο χώρες να λάβουν αμέσως μέτρα. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Σλοβενίας αναμένεται να αυξηθεί εφέτος, από το 3,7% που ήταν το 2012 στο 4,2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση του Γιάνσα ανετράπη στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, έπειτα από πρόταση μομφής, η οποία υπερψηφίστηκε από το κοινοβούλιο τόσο εξαιτίας σκανδάλων διαφθοράς που άγγιζαν τον ίδιον τον Σλοβένο πρωθυπουργό, αλλά και λόγω των μαζικών διαδηλώσεων κατά των μέτρων λιτότητας και του καθεστώτος ατιμωρησίας των πολιτικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης