Νεκρός είναι ένας 65χρονος ο οποίος κρατούσε όμηρο για έξι ημέρες έναν 5χρονο μέσα σε υπόγειο καταφύγιο κοντά στην πόλη Μίντλαντ της Αλαμπάμα στις Η.Π.Α., μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του FBI, Steve Richardson, το παιδί είναι καλά στην υγεία του και δεν τραυματίστηκε. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ασθενοφόρο το μετέφερε σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Ντόθαν. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν το όχημα να απομακρύνεται με ταχύτητα από το σημείο, έχοντας αναμμένα τα φώτα έκτακτης ανάγκης και την προειδοποιητική σειρήνα σε λειτουργία. Η Daryle Hendry, κάτοικος της περιοχής, εξήγησε σε δηλώσεις της στο Associated Press, πως άκουσε το απόγευμα της Δευτέρας, τοπική ώρα (ξημερώματα ώρα Ελλάδος) μια δυνατή έκρηξη και ύστερα από λίγο πυροβολισμούς.

«Κάναμε χρήση πυρών όταν διαπιστώσαμε πως ο 65χρονος κρατούσε όπλο», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η συνάντηση του παιδιού με τους συγγενείς του θα γίνει μέσα στους χώρους του «Flowers Hospital».

Σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης ειδικοί ψυχολόγοι βρίσκονταν στο πλευρό τόσο της μητέρας όσο και της γιαγιάς του 5χρονου, έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, οι διαπραγματεύσεις χειροτέρεψαν το τελευταίο 24ωρο, με τον Jimmy Lee Dykes να αρνείται πεισματικά να αφήσει ελεύθερο το παιδί, με το οποίο δεν διαπιστώθηκε να είχε κάποια συγγένεια. Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιδρομή της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στις 15.12 το μεσημέρι, τοπική ώρα (23.12 το βράδυ της Δευτέρας, ώρα Ελλάδος) και οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων άνοιξαν πυρ όταν διαπίστωσαν πως το παιδί κινδύνευε.

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο 66χρονος ήταν να παρουσιαστεί την περασμένη Τετάρτη ενώπιον του δικαστηρίου, κατηγορούμενος πως είχε απειλήσει τους γείτονές του, οι οποίοι περνούσαν με το αυτοκίνητό τους έξω από το σπίτι του. Περίοικοι μάλιστα ανέφεραν σε δηλώσεις του πως ο Jimmy Lee Dykes είχε χτυπήσει μέχρι θανάτου έναν σκύλο με τη χρήση ενός σιδερένιου σωλήνα, ενώ συνήθιζε να απειλεί τα παιδιά που πατούσαν μέσα στην αυλή του.

Επιπλέον, υπάρχουν πληροφορίες πως περιπολούσε με το όπλο στα χέρια ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις βραδινές ώρες έχοντας στο χέρι και έναν φακό. Σύμφωνα με τα αρχεία της Αστυνομίας, είχε συλληφθεί το 1995 στη Φλόριντα για παράνομη επίδειξη όπλου, ωστόσο στη συνέχεια αθωώθηκε από τις κατηγορίες.

Το φονικό στο λεωφορείο και οι διαπραγματεύσεις

Ο ένοπλος είχε απαγάγει τον 5χρονο μέσα από σχολικό λεωφορείο την περασμένη Τρίτη, αφού πρώτα πυροβόλησε τέσσερις φορές τον οδηγό του οχήματος, ο οποίος ύστερα από λίγο υπέκυψε στα τραύματά του. Η κηδεία του 66χρονου Charles Albert Poland πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Έχοντας στην αγκαλιά του τον μικρούλη Ethan, κρύφτηκε σε μια υπόγεια εγκατάσταση, η οποία βρίσκεται περίπου 1,5 μέτρο κάτω από την επιφάνεια της γης και χρησιμεύει ως καταφύγιο σε περίπτωση τυφώνων.

Λίγες ώρες αργότερα και όταν εντοπίστηκε η ακριβής θέση του ενόπλου, πλήθος αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων περικύκλωσαν την αγροικία και ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του παιδιού.

Οι διαπραγματεύσεις γίνονταν μέσω ενός σωλήνα εξαερισμού, μήκους 30 μέτρων και διαμέτρου 10 εκατοστών, ο οποίος ξεκινάει από την επιφάνεια της γης και καταλήγει μέσα στην υπόγεια εγκατάσταση. Στη διάρκεια των συνομιλιών με τον 65χρονο βετεράνο του Βιετνάμ και συνταξιούχο οδηγό φορτηγών, οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον πείσουν να δώσει φάρμακα, παιχνίδια και τρόφιμα στον 5χρονο, τα οποία έβρισκε στην είσοδο της εγκατάστασης. Όπως είχε γίνει γνωστό, το παιδί χρειαζόταν ειδικά φάρμακα, καθώς φαίνεται πως έπασχε από το σύνδρομο Asperger (ένα είδος αυτισμού).

Χωρίς τέλος το δράμα ανήλικου ομήρου στις Η.Π.Α., Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013, 03:10

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης