Με τον τίτλο «Όταν οι Ιταλοί μεταναστεύουν ξανά» άρθρο της εφημερίδας «Corriere della Sera» καταγράφει τη σημαντική αύξηση του ποσοστού των Ιταλών νεαρής ηλικίας σε αναζήτηση εργασίας, οι οποίοι αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στη Γερμανία.

«Πρόκειται για τη γενιά 2.0», η οποία θα μπορούσε και να ονομαστεί κάλλιστα και «γενιά του 35%» – με βάση το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας αυτής της εποχής – προσθέτει η ιταλική εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία η αύξηση της μετανάστευσης Ιταλών εργαζόμενων στη Γερμανία από το 2009 μέχρι το 2011 ήταν 6,3%, ενώ των Ελλήνων 6,4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρθρογράφος τονίζει ότι: «Στην Ελλάδα η ανεργία αγγίζει το 23%, ενώ στην Ιταλία ξεπερνά μόλις το 10%. Αλλά και στις δυο οικονομίες, μόνο ένας πολίτης στους τρεις έχει όντως μια θέση εργασίας, όπως πιστοποιεί η Eurostat. Κατά συνέπεια, η παράλληλη πορεία των μεταναστεύσεων προς τον Βορρά δεν είναι και τόσο περίεργη».

Ο αριθμός των Ιταλών μεταναστών που ζουν στη Γερμανία άρχισε να αυξάνεται το 2005. Τον περασμένο Μάιο, συνολικά ανερχόταν σε 232.800, ενώ το 1998 άγγιξε τις 171.000.

Παράλληλα, στο Τορίνο και στη Νάπολι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι εγγραφές στα παραρτήματα του Ινστιτούτου Γκαίτε, με το βάρος να πέφτει στην εκμάθηση της επαγγελματικής ορολογίας που χρησιμεύει σε δικηγόρους, νοσοκόμους και γιατρούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πολλοί προτιμούν το Βερολίνο, που μπορεί να μην προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες απασχόλησης, αλλά διαθέτει περισσότερα μαγαζιά για βραδινή έξοδο. Αυτή, όμως, η άγρια ύφεση, που μοιάζει να είναι -κατά τα φαινόμενα- χρόνια, ωθεί όλο και περισσότερο μια ολόκληρη γενιά Ιταλών, Ελλήνων, Πορτογάλων και Ισπανών σε μια ρεαλιστική προσέγγιση. Οι βαριές βιομηχανίες, που βρίσκονται εκτός μεγάλων πόλεων, διψούν για νέους εργάτες», καταλήγει το άρθρο.

Πρόκειται για μια νέα γενιά μεταναστών, η οποία «δεν ταξιδεύει επί δύο ημέρες με τρένο, αλλά επιλέγει πτήσεις χαμηλού κόστους», συμπληρώνει, κλείνοντας, η εφημερίδα.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης