O Άλαν Λίχτμαν, ο καθηγητής ιστορίας που έχει προβλέψει σωστά κάθε προεδρικό αποτέλεσμα από το 1984 και μετά, εξηγεί πώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Donald J. Trump θα κερδίσει φέτος.

Πρόκειται για έναν διακεκριμένο καθηγητή της ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Αμερικής, που δεν χρησιμοποιεί δημοσκοπήσεις, δημογραφικά στοιχεία ή εξελιγμένο σύστημα ανάλυσης δεδομένων swing.
  
Ο Λίχτμαν έχει γράψει εννέα βιβλία και είναι διάσημος για την επινόηση του συστήματος «κλειδιά», για την οποία έχει γράψει σε πολλά από τα βιβλία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρησιμοποιώντας αυτό το σύστημα “Κλειδιά”, ο Lichtman έχει προβλέψει σωστά το νικητή σε όλες τις προεδρικές εκλογές από το 1984 κι έπειτα.

Τα «κλειδιά» είναι 13 και αφορούν “facts” που προκύπτουν από ερωτήσεις του τύπου σωστού / λάθους.

Εάν υπερισχύσει η αλήθεια τότε το κόμμα στην εξουσία παίρνει τέσσερα ακόμη χρόνια…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν ο αριθμός των «falses» είναι λιγότερο από έξι, τότε γίνεται το αντίθετο.

Ακούγεται τρελό, αλλά λειτουργεί πάντα!

Η πρόβλεψη του Άλαν Λιχτμαν είναι ότι η Χίλαρι Κλίντον δεν θα κερδίσει τις εκλογές. Ο λόγος είναι ότι το σύστημα με τα «κλειδιά» δε βγαίνει υπέρ της και η ζυγαριά γέρνει από την άλλη ξανά υπέρ του Τραμπ, λόγω και του ότι η Χίλαρι Κλίντον δεν είναι χαρισματική φυσιογνωμία της διεθνούς πολιτικής σκηνής, σύμφωνα πάντα με την συγκεκριμένη επιστημονική πρόβλεψη.

Στο μεταξύ ο διακεκριμένος καθηγητής επισημαίνει, ότι ο Τραμπ είναι τόσο απρόβλεπτος που κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μπορεί να αναλύσει την προσωπικότητά του. 

Να ποια «κλειδιά» χάνει η Κλίντον 

Ο κ. Λιχτμαν αναφέρει για τον Donald Trump ότι μπορεί να σπάσει τα πρότυπα των γεγονότων της ιστορίας που έχουν διαμορφωθεί από το 1860. Ποτέ δεν έχω δει στο παρελθόν έναν υποψήφιο ο οποίος έχει περάσει τη ζωή του πλουτίζοντας εις βάρος των άλλων. Πρώτη φορά επίσης βλέπουμε έναν υποψήφιο να καλεί μια εχθρική, ξένη δύναμη να αναμιχθεί στις αμερικανικές εκλογές, δηλώνει.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις εξαιρέσεις που ο Donald Trump αντιπροσωπεύει, μπορούμε κάλλιστα να πούμε πως ο Τραμπ, μπορεί να συντρίψει τα πρότυπα της ιστορίας από το 1860 κι έπειτα, αναφέρει ο κ. Λίχτμαν.

Στην ερώτηση της Washington Post για το ποιος πιστεύει ότι θα κερδίσει τον Νοέμβριο ο κ. Λίχτμαν εξηγεί:

Με βάση τα «13 κλειδιά», προβλέπω μια νίκη του Donald Trump. Οι Δημοκρατικοί είναι έξω καθώς έχουν – σίγουρα – πατημένα πέντε «πλήκτρα».

Πλήκτρο 1: H εντολή που πήραν. Και πόσο καλά την εκτέλεσαν. Οι εξετάσεις προόδου (της παρούσας κυβέρνησης) απέτυχαν.

Πλήκτρο 3: O πρόεδρος δεν προχωρούσε σε σχετικές συνεδριάσεις για να υπάρξει η σχετική αξιολόγηση με εξέταση επί τάπητος θεμάτων διακυβέρνησης.

Βασικός πλήκτρο 7: Kαμία σημαντική αλλαγή πολιτικής σχετικά με τη διατήρηση της τάξης και σε θέματα κοινής συνεργασίας στην κατεύθυνση διασφάλισης του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη, κατά τη δεύτερη θητεία του Ομπάμα.

Βασικό κλειδί 11: Kαμία σημαντική επιτυχία στην εξωτερική πολιτική.

Και το κλειδί 12: Η Χίλαρι Κλίντον δεν είναι Franklin Roosevelt (χαρισματική μορφή).

Ένα ακόμα βασικό στοιχείο που αποδεικνύει ότι οι Δημοκρατικοί είναι πεσμένοι, είναι ότι έχουμε και το «Gary Johnson Key» (υποψήφιος των Φιλελεύθερων). Και εξηγεί:

«Ένα από τα κλειδιά μου, αφορούν στο κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία. Αυτό το κόμμα παίρνει άλλο ένα «false» αν ο τρίτος υποψήφιος αναμένεται να πάρει το 5 τοις εκατό των ψήφων ή περισσότερο. Και στο υψηλότερο εκλογικό του ποσοστό, ο Gary Johnson είναι περίπου στο 12 με 14 τοις εκατό. Και αν όπως γίνεται συνήθως πάρει τα μισά ποσοστά τότε θα σημαίνει ότι παίρνει έξι με επτά και αυτό θα ήταν το έκτο και καθοριστικό χαμένο κλειδί για τους Δημοκρατικούς».

Και συμπληρώνει: «Όλα δείχνουν ότι η νίκη θα είναι του Trump. Αλλά θα ήθελα να πω, το εξής.
Ότι μπορεί η Ρεπουμπλικανική νίκη να θεωρείται εξαιρετικά πιθανή, δεδομένης όμως της άνευ προηγουμένου χαρακτήρα υποψηφιότητος Trump θα μπορούσε την τελευταία στιγμή τα πράγματα να αλλάξουν»…

Τα κλειδιά, αναλύονται σε βάθος στο βιβλίο με τίτλο «Προβλέποντας τον επόμενο Πρόεδρο: Τα κλειδιά για το Λευκό Οίκο το 2016».

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης