Ξανάρχισε τις τελευταίες ώρες ο φυλετικός πόλεμος σε όλη την πάσχουσα από τη μεγάλη λειψυδρία επαρχία Νταρφούρ, όπως βεβαίωσαν το Σάββατο συγκλίνουσες πηγές μιλώντας στο Ρόιτερς, την ώρα που από τη βία τουλάχιστον 100 πολίτες έχασαν τον Ιανουάριο τη ζωή τους και 130 χιλιάδες εκτοπίστηκαν.

Φυλές που εξοπλίζει η κυβέρνηση στο Χαρτούμ στρέφουν, τώρα, η μια εναντίον της άλλης τα όπλα κυρίως για να αποκτηθεί ο έλεγχος του χρυσωρυχείου στο Τζέμπελ ‘Αμερ στο βόρειο Νταρφούρ, μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο. Πρωταγωνιστές είναι οι γηγενείς φυλές Ριζέιγκατ και Μπάνι Χουσέιν, αναφέρει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τις εχθροπραξίες για το εν λόγω χρυσωρυχείο, περίπου εκατό χιλιάδες άμαχοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, στους οποίους προστίθενται κι άλλες 30 χιλιάδες λόγω των εχθροπραξιών στον κεντρικό τομέα της επαρχίας.

Το Χαρτούμ καταγγέλλεται σθεναρά και διαρκώς ότι παραμελεί συστηματικά τα καθημερινά οξυμένα προβλήματα των αμάχων του Νταρφούρ.

Μόνον σήμερα, από τις πολύωρες εχθροπραξίες μεταξύ των δύο φυλών στο Ελ Σιρεάφ, βορείως, 53 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, άλλοι 83 τραυματίστηκαν, παραμένοντας χωρίς φροντίδα επιτόπου, αναφέρει ηγετικό στέλεχος της Μπάνι Χουσέιν υπό τον όρο να μείνει ανώνυμο. Ο κυβερνητικός στρατός παρενέβη καθυστερημένα, προσθέτει ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης