Τους στόχους που θα προσπαθήσει να επιτύχει κατά την διάρκεια της νέας του θητείας ανέπτυξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου. Ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε κάλεσμα προς τους Ρεπουμπλικανούς προκειμένου να συνεργαστούν και να επιτύχουν την βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης όλων των Αμερικανών, βεβαιώνοντας τους ψηφοφόρους του ότι δεν θα αυξηθεί η φορολογία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο με τον αρχηγό της CIA υποστηρίζοντας πως δεν είχε επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια της χώρας, ενώ εξήρε την προσφορά του στρατηγού, Ντέιβιντ Πετρέους, στην πατρίδα του. Παράλληλα, υποσχέθηκε να ασκήσει πίεση για μια διπλωματική επίλυση στην πιθανολογούμενη προσπάθεια του Ιράν για την κατασκευή πυρηνικού όπλου, ενώ επανέλαβε την θέση του, ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί ποτέ στην Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα προσπαθήσω να ασκήσω πίεση κατά τους επόμενους μήνες για να δούμε αν μπορούμε να ανοίξουμε ένα διάλογο μεταξύ του Ιράν και όχι μόνο ημών, αλλά και της διεθνούς κοινότητας για να δούμε αν μπορούμε να λύσουμε το θέμα αυτό», τόνισε και πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να αφήσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι αισθάνεται «ενθαρρυμένος» από τις πληροφορίες ότι η συριακή αντιπολίτευση σχημάτισε ένα ενιαίο όργανο που έχει στόχο την ανατροπή του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, αλλά δεν αναγνώρισε τον Εθνικό Συριακό Συνασπισμό ως εξόριστη κυβέρνηση της χώρας.

«Νιώθω ενθαρρυμένος από το γεγονός ότι η συριακή αντιπολίτευση σχημάτισε ένα όργανο, η συνοχή του οποίου ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη (εκείνης άλλων οργάνων) στο παρελθόν. Θα τους μιλήσουμε», δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου προσθέτοντας: «Δεν είμαστε έτοιμοι να τους αναγνωρίσουμε ως ένα είδους εξόριστη κυβέρνηση, αλλά πιστεύουμε ότι είναι ένας νόμιμος εκπρόσωπος του συριακού λαού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης