Η αστυνομία σταμάτησε κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Ιταλός Ραφαέλε Σολέτσιτο, λίγες ώρες αφότου στην επαναληπτική δίκη για τη δολοφονία και τον βιασμό της Μέρεντιθ Κέρτσερ, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη, μεταδίδει το BBC.

Ειδικότερα, η διαδρομή του Σολέτσιτο διακόπηκε από την αστυνομία μεταξύ των πόλεων Ούντινε και Τρεβίζο, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία και τη Σλοβενία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς το παρόν, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το αν ο Σολέτσιτο είχε την πρόθεση να φύγει από την Ιταλία, παραβιάζοντας τους περιοριστικούς όρους που του έχουν επιβληθεί. Σημειώνεται ότι ο Σολέτσιτο εξακολουθεί να είναι ελεύθερος εν αναμονή της επικύρωσης της απόφασης από το ανώτατο δικαστήριο, όμως δεν μπορεί να ταξιδέψει εκτός Ιταλίας.

Ο Σολέτσιτο είναι πρώην σύντροφος της Αμερικανίδας Αμάντα Νοξ η οποία καταδικάστηκε κι εκείνη από το δικαστήριο της Φλωρεντίας σε 28 χρόνια και έξι μήνες κάθειρξη.

Μέχρι στιγμής, ο μοναδικός άνθρωπος που έχει καταδικαστεί οριστικά για την υπόθεση αυτή είναι ο υπήκοος Ακτής Ελεφαντοστού Ρούντι Γκουέντε, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 16 χρόνια κάθειρξη για ανθρωποκτονία και σεξουαλική επίθεση, όμως οι δικαστές έχουν κρίνει ότι δεν έδρασε μόνος του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι την νύχτα της 1ης προς την 2α Νοεμβρίου του 2007 (σ.σ: τότε ήταν όλοι τους δευτεροτείς φοιτητές, 19 ετών), η Μέρεντιθ Κέρτσερ, φοιτήτρια από το Λιντς, 21 ετών, βρέθηκε ημίγυμνη σε μια λίμνη αίματος στο δωμάτιο που μοιραζόταν με τη Νοξ στην Περούτζια. Το σώμα της έφερε 47 μαχαιριές, ενώ η νεκροψία έδειξε ότι είχε βιαστεί.

Νοξ και Σολέτσιτο είχαν πρωτόδικα καταδικαστεί για την υπόθεση, είχαν αθωωθεί από το εφετείο αλλά τελικά η απόφαση του εφετείου ανατράπηκε από ανώτερο δικαστήριο, το οποίο και διέταξε την επανεκδίκαση – η οποία κατέληξε χθες σε καταδίκη.

Το εάν η Αμάντα Νοξ θα εκδοθεί από τις ΗΠΑ στην Ιταλία – στην περίπτωση που η καταδίκη της επιβεβαιωθεί οριστικά – φαίνεται πως θα καθοριστεί από πληθώρα νομικών αλλά και πολιτικών ζητημάτων. Η Ρώμη δεν αναμένεται να καταθέσει αίτημα έκδοσης της Νοξ μέχρι την οριστική καταδίκη (η οποία στην Ιταλία κατά κανόνα για τέτοιες περιπτώσεις θεωρείται η απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου).

Η υπόθεση θα πληρούσε τα τυπικά κριτήρια στη συμφωνία ΗΠΑ-Ιταλίας για έκδοση κρατουμένων – δηλαδή το αδίκημα να υπάρχει και στα δύο νομικά συστήματα και να επισύρει ποινή άνω του ενός έτους- αλλά η τελική απόφαση σε αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνεται στην ουσία από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας στην οποία βρίσκεται ο καταδικασθείς.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, η αμερικανική κοινή γνώμη έχει προβληματιστεί από τα «μπρος-πίσω» στη δίκη γύρω της Αμάντα Νοξ και δεν αποκλείεται αυτό να παίξει το ρόλο του στην τελική απόφαση της Ουάσινγκτον. Από την άλλη πλευρά, το κλίμα στην Ιταλία δυσχεραίνουν ορισμένες πρόσφατες υποθέσεις Αμερικανών ενστόλων Αμερικανών που δεν έφτασαν ποτέ ενώπιον ιταλικού δικαστηρίου.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης