Οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν πολιτικές προσαρμοσμένες στη γήρανση των κοινωνιών, αναφέρει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, στο Τόκιο. Η έκθεση η οποία συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, καλεί τα κράτη να βελτιώσουν τα συστήματα υγείας προς τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους.

Η μελέτη του ΟΗΕ, δείχνει ότι από τα περίπου 7 δισεκατομμύρια του πληθυσμού της Γης, τα 893 εκατομμύρια είναι ηλικίας άνω των 60 ετών, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 12,8%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα σε μια δεκαετία, ο πληθυσμός θα αυξηθεί κατά περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους, αριθμός που προφανώς θα επηρεάσει αρνητικά τα συστήματα υγεία και κοινωνικής ασφάλειας, προβλέπει η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου το 80% των ηλικιωμένων θα ζουν έως το 2050 στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες, πολλές από τις οποίες, λόγω των νέων, δεν έχουν αναπτύξει πολιτικές προς την τρίτη ηλικία.

Η έκθεση επίσης σημειώνει στα προβλήματα που αφορούν τους ηλικιωμένους ανθρώπους, την υποαπασχόληση, τις διακρίσεις και τη βία στο χώρο εργασίας, αλλά και στο σπίτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία του ΟΗΕ παρουσιάστηκαν στην Ιαπωνία, η οποία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στον τομέα της πληθυσμιακής γήρανσης, καθώς πάνω από το 30% του πληθυσμού είναι ηλικίας 60 ετών και άνω.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης