Συνοικίας της Χομς στη Συρία βομβαρδίστηκαν σήμερα από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα ένας άμαχος να χάσει τη ζωή του, ενώ πέντε ακόμη πολίτες και δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε άλλα βίαια επεισόδια παρά την εφαρμογή της εκεχειρίας, όπως ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σήμερα το πρωί βομβαρδίστηκαν με βλήματα όλμου οι συνοικίες Τζούρατ αλ Σάγιαχ και αλ Καράμπις της Χομς, με αποτέλεσμα ένας πολίτης να σκοτωθεί, το δεύτερο θύμα στην πόλη αυτή μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας την Πέμπτη, σύμφωνα με την οργάνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατός ελέγχει το 70% της Χομς, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, με εξαίρεση κάποιες συνοικίες στην παλιά πόλη.

Στη Ντμέιρ, 40 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό, οι κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν έναν πολίτη και τραυμάτισαν δύο ακόμη όταν άνοιξαν πυρ εναντίον ενός οχήματος, επεσήμανε το Παρατηρητήριο, το οποίο πρόσθεσε ότι υπήρξαν και συλλήψεις.

Στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των ανθρώπων που ήταν παρόντες στην κηδεία ενός νεαρού που έχασε τη ζωή του χθες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για ποιο σεβασμό της εκεχειρίας μιλούν; Το καθεστώς εξακολουθεί να πυροβολεί τον λαό!», κατήγγειλε ο Μοχάμαντ αλ Χάλαμπι, ένας ακτιβιστής από το Χαλέπι.

Από την πλευρά της η κρατική τηλεόραση κατηγόρησε τους αντικαθεστωτικούς, τους οποίους η συριακή κυβέρνηση χαρακτηρίζει «τρομοκράτες», για τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην πόλη αυτή.

«Τρομοκρατικές ομάδες πυροβολούν αδιακρίτως στη συνοικία Ιζέαα», όπου πραγματοποιούνται οι κηδείες, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο κατηγορώντας τους εξεγερμένους ότι «σαμποτάρουν το σχέδιο του (κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου) Κόφι Ανάν».
Στην επαρχία Ντεράα, δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν όταν άγνωστοι επιτέθηκαν στο όχημα στο οποίο επέβαιναν, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.

Στην ίδια επαρχία έχουν ξεκινήσει και πάλι διαδηλώσεις με αίτημα την αποχώρηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η εκεχειρία μοιάζει να είναι επισφαλής, καθώς χθες Παρασκευή συνολικά 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειοψηφία τους άμαχοι.

«Υπάρχουν κάποιες παραβιάσεις, όμως δεν έχουν σημειωθεί συγκρούσεις (μεταξύ του στρατού και των ανταρτών) και ο απολογισμός των νεκρών έχει μειωθεί σημαντικά.

Γενικά είναι θετικά», είχε δηλώσει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, επικεφαλής του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης