Toυ Κώστα Μπετινάκη

Κυβερνήτη της Οδησσού διόρισε ο Ποροσένκο τον καταζητούμενο Γεωργιανό φυγάδα Σαακασβίλι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καταζητούμενος για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, από την εισαγγελία της πατρίδας του διορίσθηκε από τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, κυβερνήτης στην περιοχή της Οδησσού στην Ουκρανία.

Πρόκειται για προσωπική επιλογή του προέδρου της Ουκρανίας, η οποία εξέπληξε ακόμη και τους οπαδούς του.

Το επιχείρημα του Ποροσένκο στην ανακοίνωση που εξέδωσε για το διορισμό του Σαακασβίλι, είναι ότι «πρόκειται για φίλο της Ουκρανίας». Αναφέρει ακόμη πως τον γνωρίζει εδώ και 25 χρόνια, από τα φοιτητικά τους χρόνια και ότι «έχει δημιουργικές ιδέες τις οποίες θέτει σε πράξη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα επιχειρήματα του Ποροσένκο για τον Σαακασβίλι, είναι πως «άλλαξε τη χώρα του ως προς την διαφάνεια, την Δημοκρατία και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών του». Αλλά απέφυγε να αναφέρει ότι είναι από τους ορκισμένους εχθρούς του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μία εβδομάδα νωρίτερα ο Σαακασβίλι είχε διορισθεί «ειδικός σύμβουλος» του Ποροσένκο.

Η ανακοίνωση του διορισμού του Γεωργιανού πρώην προέδρου έγινε λίγη ώρα μετά την απονομή σ΄αυτόν της ουκρανικής υπηκοότητας. Επειδή σύμφωνα με το σύνταγμα της Ουκρανίας, μόνο ουκρανοί πολίτες μπορούν να αναλάβουν δημόσια αξιώματα.

Λες και στην Ουκρανία, η μη εκλεγμένη πραξικοπηματική κυβέρνηση τηρεί το σύνταγμα και τους νόμους ή τις συμφωνίες.

Το Φεβρουάριο του 2015 οι αρχές της Γεωργίας, που είχαν πληροφορηθεί πως ο Σαακσβίλι βρισκόταν στο Κίεβο, είχαν <ητήσει την έκδοσή του, μια μεταξύ των δύο χωρών ισχύει η συμφωνία που έχουν υπογράψει. Η Ουκρανία όωμς αρνήθηκε να τηρήσει την υπογραφή της καινα εκδώσει τον Σαακσβίλι. Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, είχε εγκαταλείψει τη Γεωργία το Φθινόπωρο του 2013, λίγες ημέρες πριν λήξει η θητεία του ως ο νεώτερος πρόεδρος στη χώρα του. Είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο και ζούσε από τότε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις κατηγορίες που έχει να αντιμετωπίσει αν εκδιδόταν στην Γεωργία μεταξύ άλλων είναι και η κατάχρηση εξουσίας και η εντολή να επιτεθούν οι δυνάμεις ασφαλείας εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού Imedi, την ημέρα που αποκάλυψε τα περιουσιακά του στοιχεία. Επίσης είχε διατάξει πολλές φορές τις δυνάμεις ασφαλείας να επιτεθούν με βιαιότητα εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Διατηρούσε πάντα κάτω από τις εντολές του τις ειδικές δυνάμεις ασφαλείας. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Konstantin Dolgov σχολίασε σαρκάζοντας τον διορισμό του Σαακασβίλι: «Ο κατηγορούμενος για πολλαπλά εγκλήματα εναντίον του λαού της Γεωργίας, διορίσθηκε κυβερνήτης της Οδησσού όπου οι νεοναζί έκαψαν ζωντανούς ανθρώπους χωρίς να τιμωρηθούν». Και υπενθύμισε ότι αυτή είναι η υποστηριζόμενη από τη Δύση «δημοκρατία στυλ-Κιέβου». Ο σαακασβίλι, που θεωρείται από εκείνους που «εκτελούσαν αμερικανικές εντολές» σε μία πρώην σοβιετική δημοκρατία, ήταν γνωστός για την αντιρωσική ρητορική όσο και τις πράξεις του. Τον αυγουστο του 2008 είχε διατάξει την εισβολή του γεωργιανού στρατού στη Νότια Οσετία, προκαλώντας την παρέμβαση των ρωσικών δυνάμεων. Παρά τις προφάσεις του ότι επρόκειτο για «ρωσική επιθετική ενέργεια» ακόμη και η ειδική ερευνητική επιτροπή της ΕΕ αποφάνθηκε πως η Τιφλίδα ήταν υπεύθυνη για την επίθεση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης