Ο νέος κύκλος των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία που οργανώθηκε στην Αστάνα του Καζακστάν ολοκληρώθηκε χωρίς να επιτευχθεί απτή πρόοδος, αλλά με μια πρόταση της Ρωσίας για τη διοργάνωση ενός «εθνικού κογκρέσου» με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 συριακών πολιτικών δυνάμεων.

Σε αντίθεση με τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης, που βρίσκονται σε νεκρό σημείο, οι διαπραγματεύσεις στην Αστάνα επικεντρώνονται επί του παρόντος σε στρατιωτικά και τεχνικά ζητήματα. Η Ρωσία, που στηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, φαίνεται ότι επιδιώκει μια πολιτική λύση στην κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την ολοκλήρωση του έβδομου κύκλου των συνομιλιών στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία (υπό την αιγίδα των οποίων διεξάγονται αυτές οι διαπραγματεύσεις) παρουσίασαν στην κοινή ανακοίνωσή τους την “πρωτοβουλία” της Μόσχας με στόχο τη διοργάνωση ενός “Συριακό Κογκρέσου Εθνικού Διαλόγου” στις 18 Νοεμβρίου στο Σότσι, στη νότια Ρωσία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δημοσίευσε στον ιστότοπό του μια λίστα με τις 33 πολιτικές οργανώσεις που προσκλήθηκαν στο “κογκρέσο” αυτό. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται οργανώσεις της αντιπολίτευσης αλλά και άλλες που πρόσκεινται στην κυβέρνηση.

Η Ρωσία έχει προσκαλέσει στο Σότσι και τις κουρδικές αρχές της βόρειας Συρίας, σύμφωνα με έναν Κούρδο αξιωματούχο. “Εξετάζουμε το ζήτημα και μέχρι στιγμής η στάση μας είναι θετική”, είπε ο Μπαντράν Τζία Κουρντ, σύμβουλος της κυβέρνησης που διοικεί τις κουρδικές, αυτόνομες περιοχές της Συρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι η πρώτη φορά που κουρδικές οργανώσεις της Συρίας καλούνται στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Μολονότι ελέγχουν σχεδόν το ένα τέταρτο της Συρίας, οι Κούρδοι έχουν μείνει εκτός των διαπραγματεύσεων, κατ’ απαίτηση της Τουρκίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης