Ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Οράσιο Καρτές κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στην Παραγουάη επικρατώντας του Εφρέν Αλέγκρε. Έτσι, επανέρχεται στην εξουσία το δεξιό κόμμα Κολοράδο, το οποίο κυβερνούσε τη χώρα από το 1947 έως το 2008.

Ο Οράσιο Καρτές, 56 ετών, συγκεντρώνει περισσότερο από το 46% των ψήφων, ενώ ο βασικός αντίπαλός του, Εφρέν Αλέγκρε, του Φιλελεύθερου Κόμματος, λαμβάνει το 37%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο ανακοίνωσε τη νίκη του Καρτές και λίγο αργότερα ο Αλέγκρε παραδέχθηκε την ήττα του. Ο υποψήφιος της Αριστεράς, Μάριο Φερέιρο, βρέθηκε στην τρίτη θέση με ποσοστό 6%. Η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές υπολογίζεται περίπου στο 70%.

Ο Καρτές, ο οποίος εδώ και αρκετές εβδομάδες ήταν ο επικρατέστερος των υποψηφίων, έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ και είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Παραγουάης. Επικεφαλής περίπου 20 επιχειρήσεων, έγινε ιδιαίτερα γνωστός όταν ανέλαβε πρόεδρος της ομάδας Libertad, με την οποία κέρδισε πολλούς τίτλους. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Εφρέν Αλέγκρε, 50 ετών, πρώην υπουργός Δημοσίων Έργων (2008-2011), είχε κατηγορήσει τον Καρτές ότι έχει διασυνδέσεις με εμπόρους ναρκωτικών και ότι είναι αριβίστας.

Το 2008, ο αριστερός Φερντάντο Λούγο (σ.σ.: πρώην επίσκοπος) είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, συμμαχώντας με το Φιλελεύθερο Κόμμα, το οποίο όμως αργότερα αποχώρησε από την κυβέρνηση. Το 2012, χωρίς να διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Λούγο ανατράπηκε από τη δεξιά αντιπολίτευση και τη θέση του ανέλαβε ο αντιπρόεδρος Φεντερίκο Φράνκο. Χθες, 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν 45 γερουσιαστές, 80 βουλευτές, τους κυβερνήτες 17 διαμερισμάτων και τους εκπροσώπους της χώρας στη συνέλευση της Mercosur. Στη Γερουσία το κόμμα Κολοράδο κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία εξασφαλίζοντας 23 έδρες, σύμφωνα με τα exit polls, τα οποία αναμένεται να μην έχουν μεγάλη απόκλιση μέχρι την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πρώτη φορά, οι Παραγουανοί που ζουν στην Αργεντινή, στις ΗΠΑ και στην Ισπανία μπόρεσαν να ψηφίσουν. Ο Βρετανός πανεπιστημιακός Άντριου Νίκσον, ειδικός σε θέματα Παραγουάης, πιστεύει πως ο Καρτές θα δυσκολευτεί να φέρει την αλλαγή. «Θα συναντήσει μεγάλη αντίσταση από το ίδιο του το κόμμα. Το προφίλ του, λίγο επιθετικό, θα του δημιουργήσει προβλήματα σε διεθνές επίπεδο» τόνισε. «Όταν ο πρόεδρος είναι και επιχειρηματίας, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, πρέπει να αποποιηθεί την ευθύνη των επιχειρήσεών του, όπως έκανε ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα στη Χιλή. Αν δεν το κάνει, θα υπάρξει σφοδρή σύγκρουση συμφερόντων» υπογράμμισε ο Νίκσον κλείνοντας.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης