Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι διαβεβαίωσε την Κυριακή δημοσίως το Ισραήλ ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, είναι ικανή να στερήσει από τη Δαμασκό το χημικό της οπλοστάσιο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ύστερα από την ενημέρωση που έκανε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για το πλαίσιο της συμφωνίας που συνήφθη το Σάββατο στη Γενεύη, ο Κέρι είπε ότι «(η συμφωνία) μπορεί… να στερήσει απολύτως από τη Συρία όλα τα χημικά της όπλα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ρωσία έχει ανακοινώσει πως το καθεστώς του Σύρου προέδρου Άσαντ συμφώνησε να υποβάλει κατάλογο με το χημικό του οπλοστάσιο εντός μίας εβδομάδας.

Ο Αμερικανός υπουργός σχολίασε ότι η συμφωνία είναι το πιο φιλόδοξο σχέδιο καταστροφής χημικών όπλων μέχρι σήμερα, αλλά προειδοποίησε ότι η επιλογή της προσφυγής στη βία παραμένει στο τραπέζι σε περίπτωση που ο Σύρος πρόεδρος δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

«Αυτή (η συμφωνία) θα είναι αποτελεσματική στον βαθμό που θα εφαρμοστεί και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι για την επίτευξή της παραμένει η απειλή της στρατιωτικής δράσης. Δεν μπορούμε να δεχθούμε κούφια λόγια» διεμήνυσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, διότι, όπως είπε, αυτό θα επηρεάσει άλλες χώρες, περιλαμβανομένων του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης