Περίπου 150.000 άνθρωποι -άμαχοι και στρατιώτες- έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω των πολέμων σε Αφγανιστάν και Πακιστάν, από το 2001 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη. Ο αριθμός των τραυματιών διαμορφώνεται σε 162.000. Συγκριτικά, στη Συρία από τον Μάρτιο του 2011 -όταν και ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος- έως σήμερα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν βάζοντας στο στόχαστρο τους Ταλιμπάν, ωστόσο ο πόλεμος μοιάζει να κλιμακώνεται παρά να πλησιάζει στο τέλος του και ενώ ήδη η Ουάσινγκτον θέτει σε ισχύ πρόγραμμα επιβράδυνσης του ρυθμού απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τα αφγανικά εδάφη. Το χάος που ακολούθησε την απόσυρση των Αμερικάνων από το Ιράκ κάνει τις ΗΠΑ να επανεξετάζουν την πολιτική τους στη Μέση Ανατολή, παρ’ όλο που το αμερικανικό ενδιαφέρον στρέφεται σταδιακά στην περιοχή της Νότιας Ασίας – Ειρηνικού ελέω κινεζικού δράκου. Αντίθετα, στο Πακιστάν ο πόλεμος δείχνει να αποκλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας παραμένει θέατρο «σφοδρής σύρραξης», με μη επανδρωμένα πολεμικά μαχητικά (UAV) να σκορπούν τον τρόμο και τον θάνατο κατά τη διάρκεια επιδρομών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη έρευνα επικεντρώνεται ιδίως στους θανάτους και τους τραυματισμούς που συνδέονται άμεσα με τον πόλεμο, δηλαδή απώλειες από «σφαίρες, εκρηκτικούς μηχανισμούς, πυρά κ.ά.». Ο αριθμός των έμμεσων θανάτων, δηλαδή των θανάτων που προέρχονται από υποσιτισμό, έλλειψη φροντίδας, εκτοπισμούς είναι δύσκολο να εκτιμηθεί και έτσι είναι πολύ πιθανό το τελικό νούμερο να είναι πολύ μεγαλύτερο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης