Το Ισραήλ είχε προετοιμαστεί άριστα για το κτύπημα κατά ιρανικών στόχων στο έδαφος της Συρίας. Επί της ουσίας οι ισραηλινές δυνάμεις (IDF) είχαν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό εδώ και 15 ημέρες. Οι στόχοι ήταν κλειδωμένοι. Οι τελευταίες «ρυθμίσεις» ολοκληρώθηκαν, όταν το τελευταίο τριήμερο παρατηρήθηκε μία ασυνήθιστη αεροπορική κινητικότητα κατά μήκος της συριακής ακτής στην Ανατολική Μεσόγειο με μεγάλο αριθμό αμερικανικών αεροσκαφών επιτήρησης και drones.

Οι δορυφόροι κατέγραψαν τις τελευταίες κινήσεις στις ιρανικές υποδομές νότια, δυτικά και ανατολικά της Δαμασκού. Ο πρόεδρος Πούτιν είχε ειδοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου βρέθηκε στη Μόσχα την Τρίτη το πρωί. Δόθηκαν οι απαιτούμενες εγγυήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ιράν προχώρησε σε ένα τεστ για να μετρήσει τις αντιδράσεις. Η Τεχεράνη ενδεχομένως να ήταν πλήρως ενημερωμένη για το εύρος της ισραηλινής αντίδρασης. Ωστόσο το Ιράν θα έπρεπε να δείξει πώς η παρουσία του στη Συρία είναι υπαρκτή. Το Ισραήλ απάντησε ασύμμετρα στην επίθεση των 20 ιρανικών πυραύλων από τους οποίους κανείς δεν βρήκε στόχο. Τα 25 ισραηλινά F15 καθώς και οι εκτοξευτήρες από το έδαφος του Ισραήλ κτύπησαν σχεδόν όλες τις ιρανικές εγκαταστάσεις στη Συρία.

Οι (γνωστές) τοποθεσίες των ιρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο συριακό έδαφος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χτυπήματα ήταν χειρουργικά. Σκοτώθηκαν 23 Σύροι και Ιρανοί στρατιωτικοί. Καταστράφηκαν 5 αντιαεροπορικές εγκαταστάσεις της Συρίας με βλήματα τύπου SAM όλων των τύπων. Οι Ρώσοι δεν αντέδρασαν. Ήταν προφανές πως οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών γνώριζαν κάθε καθοριστική λεπτομέρεια που αφορούσε την στρατιωτική παρουσία της Τεχεράνης.

Οι ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που επλήγησαν στο συριακό έδαφος από τους ισραηλινούς

Τα ισραηλινά αεροπλάνα πυροδότησαν πάνω από 60 πυραύλους αέρος-εδάφους. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από χερσαίες τοποθεσίες επί του Γκολάν η και ακόμη νοτιότερα. Δεν καταγράφτηκαν θύματα ή ζημιές σε ισραηλινό έδαφος. 

Οι τύποι των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων που είναι εγκατεστημένοι στη χώρα και η εμβέλειά τους (αριστερά) και τα συστήματα που είναι εγκατεστημένα στη Συρία (δεξιά)

Δείτε στο βίντεο την «χειρουργική» ακρίβεια με την οποία τα ισραηλινά βομβαρδιστικά κατέστρεψαν μια ιρανική μονάδα πολλαπλών εκτοξευτήρων:

Βίντεο με πυραυλικό χτύπημα σε ιρανική στρατιωτική εγκατάσταση:

Οι ειδικοί επί στρατιωτικών θεμάτων υποστηρίζουν πώς αυτή η ιδιότυπη εμπόλεμη κατάσταση θα κρατήσει μήνες. Οι αναλυτές προσθέτουν ότι κάποια στιγμή θα ενεργοποιηθεί και ο στρατιωτικός μηχανισμός της Χεζμπολάζ του Λιβάνου, που κέρδισε πρόσφατα τις εκλογές και αποτελεί τον πιο πιστό σύμμαχο του Ιράν…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης