«Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενίσχυσαν τις αποσχιστικές διαθέσεις στην Ευρώπη όταν υπέκυψαν στις πιέσεις των ΗΠΑ και υποστήριξαν την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου από τη Σερβία. Τώρα αντιμετωπίζουν τις συνέπειες και μία από αυτές είναι η καταλανική κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Όσον αφορά την κατάσταση στην Καταλονία, είδαμε μία ομόφωνη καταδίκη των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας από την ΕΕ και από πολλά άλλα κράτη», επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος και συνέχισε: «Σχετικά με αυτό, πρέπει να πω ότι έπρεπε να το έχουν σκεφτεί νωρίτερα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν γνώριζαν για τις αντιθέσεις αυτής της φύσεως, που εδώ και αιώνες υπάρχουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο; Γνώριζαν, έτσι δεν είναι; Αλλά τότε υποδέχτηκαν de facto το διαμελισμό αρκετών κρατών στην Ευρώπη, με απροκάλυπτο ενθουσιασμό», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Πούτιν πιστεύει ότι: «Η ομόφωνη στήριξη από πλευράς ΕΕ στην αυτονόμηση του Κοσόβου αποδείχτηκε κρίσιμη καμπή και τώρα η Ευρώπη αντιμετωπίζει τα επακόλουθα κοντόφθαλμων πολιτικών που στόχευαν να ικανοποιήσουν το “μεγαλύτερο αδερφό” από την Ουάσιγκτον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αποδεικνύεται ότι στα μάτια μερικών από τους εταίρους μας, υπάρχουν νομιμοποιημένοι αγωνιστές της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας και αποσχιστές, που δεν έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους ακόμη και μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτοί λοιπόν, όπως και εμείς, λένε συνεχώς ότι τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά – η τωρινή συγκυρία είναι ένα εξέχον αντίστοιχο παράδειγμα διαφορετικής αντιμετώπισης – αποτελούν μία σοβαρή απειλή για το οικοδόμημα της Ευρώπης και των άλλων ηπείρων και ένα πλήγμα στις διαδικασίες ενσωμάτωσης και ενοποίησης παγκοσμίως», τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης