Οι Βλαντίμιρ Πούτιν, Εμανουέλ Μακρόν και Άγγελα Μέρκελ υποστήριξαν «τη συνέχιση των κοινών προσπαθειών» για την εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία και συμφώνησαν «να ενισχύσουν την ανταλλαγή πληροφοριών» για την κατάσταση στη χώρα αυτή, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Παράλληλα στο Βερολίνο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας κάλεσαν τον ρώσο πρόεδρο κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους να ασκήσει «τη μέγιστη» πίεση επί της συριακής κυβέρνησης για να σταματήσουν οι μάχες στην Ανατολική Γούτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κρεμλίνο ανέφερε στην ανακοίνωσή του πως ο ρώσος πρόεδρος, ο γάλλος ομόλογός του και η γερμανίδα καγκελάριος συνομίλησαν για την κατάσταση στη Συρία, ιδιαίτερα «στην Ανατολική Γούτα, και για το πρόβλημα της πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήεθιας σ’ αυτή την περιφέρεια και σε άλλες συριακές περιφέρειες», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν «ικανοποίηση για την εποικοδομητική κοινή δουλειά χάρη στην οποία υιοθετήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου η απόφαση 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» που προβλέπει εκεχειρία διάρκειας ενός μήνα στη Συρία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι ηγέτες «υπογράμμισαν τη συνέχιση των κοινών προσπαθειών προς το συμφέρον της πλήρους και όσο το δυνατόν ταχύτερης εφαρμογής» της απόφασης αυτής, αναφέρει το Κρεμλίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Πούτιν, Μακρόν και Μέρκελ «συμφώνησαν να ενισχύσουν την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω διαφόρων διαύλων για την κατάσταση στη Συρία», προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τους συνομιλητές του «για τα πρακτικά μέτρα που λαμβάνονται από τη ρωσική πλευρά για την απομάκρυνση των αμάχων, την διέλευση φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας και την ιατρική περίθαλψη του συριακού πληθυσμού που πλήττεται» από την ένοπλη σύγκρουση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η εκεχειρία δεν εφαρμόζεται όσον αφορά τις επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων», προσθέτει το Κρεμλίνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης