Τρεις δανειακές συμβάσεις για τη χρηματοδότηση των εργασιών επιδιόρθωσης του οδικού δικτύου της Σερβίας και βελτίωσης της οδικής ασφάλειας υπογράφηκαν χθες μεταξύ του σερβικού υπουργείου Οικονομικών, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (IBRD), του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το συνολικό ύψος των δανείων, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των τριών Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών, ανέρχεται σε 273,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η EIB και η EBRD χορηγούν 100 εκατ. ευρώ έκαστη και η IBRD 73,8 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, περίπου 1.100 χιλιόμετρα του οδικού δικτύου της Σερβίας θα επιδιορθωθούν στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας.

Το συνολικό κόστος των προγραμματισμένων εργασιών αναμένεται να ανέλθει σε 390 εκατ. ευρώ, δηλαδή η σερβική κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει το έργο για το υπολειπόμενο ποσό των 116,2 εκατ. ευρώ.

Από το συνολικό ποσό, 367 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για επισκευαστικά έργα και 23 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε σχετικές με τη λειτουργία του οδικού δικτύου υπηρεσίες. Φορέας υλοποίησης της επένδυσης είναι η δημόσια επιχείρηση οδοποιίας της Σερβίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η υλοποίηση του προγράμματος θα συμβάλλει στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο σερβικό οδικό δίκτυο, θα ενισχύσει την περιφερειακή και εθνική οικονομική ανάπτυξη, θα διευκολύνει το εμπόριο, θα βοηθήσει την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και θα ενισχύσει την οικονομική και κοινωνική συνοχή στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΑΜΠ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης