Οι δύο μεγαλύτερες φίρμες στην Ευρώπη, η σουηδική H&M και η ισπανική Inditex (σ.σ.: όμιλος Zara), υπέγραψαν τις νέες προδιαγραφές ασφαλείας, όπως αυτές προέκυψαν έπειτα από διαβουλεύσεις με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και τα εργατικά συνδικάτα, αλλά η μόνη μεγάλη αμερικανική εταιρεία που έχει πράξει το ίδιο είναι η PVH, που εκπροσωπεί τα Calvin Klein.

Η Gap δεν θέλησε να υπογράψει και απαίτησε να διαφοροποιηθούν κάποιοι όροι από το νέο συμφωνητικό, προκειμένου να το υποστηρίξει. Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία ζήτησε να αλλάξει ο τρόπος επίλυσης διαφορών μέσω δικαστικών Αρχών. Ακόμα κι αν οι Αμερικανοί δεν συμμετέχουν στη θέσπιση νέων κανόνων ασφαλείας, το σχέδιο αναμένεται να περάσει, καθώς στις ευρωπαϊκές εταιρείες αντιστοιχεί το 60% των εξαγωγών από το Μπανγκλαντές, άρα είναι πλειοψηφία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα δώσει κίνητρο και σ’ άλλες δυτικές εταιρείες να ενώσουν τα χέρια μαζί μας» δήλωσε ο Μοχάμεντ Ατιγκούλ Ισλάμ, πρόεδρος του Σωματείου Εξαγωγών και Κατασκευαστών του Μπανγκλαντές.

Τα Walmart προειδοποιούν…

Τα εμπορικά καταστήματα Walmart αποτελούν έναν από τους ισχυρότερους παίκτες της αγοράς παγκοσμίως. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσαφηνίσει αν θα συμμετάσχουν στη θέσπιση των νέων κανόνων ασφαλείας, αλλά δείχνουν να αναλαμβάνουν δράση γύρω από τις συνθήκες εργασίας στο Μπανγκλαντές. Με χθεσινή τους ανακοίνωση ζήτησαν από την κυβέρνηση του Μπανγκλαντές να σταματήσει την παραγωγή στο εργοστάσιο Stitch Tone Apparels στην Τσιταντόνγκ και να επιθεωρήσει άμεσα το εργοστάσιο Nassa Group’s Liz Apparels Ltd στην Ντάκα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο πρώτο εργοστάσιο βρέθηκαν κατασκευαστικά προβλήματα που το καθιστούν ασταθές και επικίνδυνο να προκαλέσει ένα νέο χάος. Τα Walmart έκοψαν κάθε συνεργασία με το συγκεκριμένο εργοστάσιο και συμβούλευσαν τους ιδιοκτήτες να σταματήσουν την παραγωγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο τακτικός έλεγχος στο Nassa Group’s Liz Apparels Ltd κατέγραψε ρωγμές στους τοίχους. «Καλούμε την κυβέρνηση του Μπανγκλαντές να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τα δύο εργοστάσια» ανέφερε ο εκπρόσωπος των Walmart.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης