Οι παγκόσμιες δυνάμεις που παίρνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα θα δώσουν στην Τεχεράνη «έναν πολύ συγκεκριμένο οδικό χάρτη» για να αποκηρύξει κάθε πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. «Υπάρχει μια θέση στην οποία έχει συμφωνήσει και θα παρουσιάσει η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), που θα προσφέρει στο Ιράν, αν ενδιαφέρεται μια διπλωματική διέξοδο, έναν πολύ συγκεκριμένο οδικό χάρτη, επαληθεύσιμο και βασισμένο στο δούναι και λαβείν», πρόσθεσε η Κλίντον.

«Είμαι σχεδόν βέβαιη ότι (οι Ιρανοί) υπόκεινται σε σημαντικές πιέσεις από τους Ρώσους και τους Κινέζους να φτάσουν στη Μόσχα έτοιμοι να δώσουν την απάντησή τους. Αυτή την απάντηση, είτε είναι επαρκής είτε όχι, θα την αποτιμήσουμε», πρόσθεσε η αμερικανίδα υπουργός. Σήμερα η Τεχεράνη επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ του ιρανού διαπραγματευτή για τα πυρηνικά και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν ‘Αστον, η οποία εκπροσωπεί την Ομάδα 5+1, για το περιεχόμενο των συζητήσεων στις 18 και 19 Ιουνίου στη Μόσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, το οποίο είναι αρμόδιο για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, η ‘Αστον επεσήμανε στον Σαΐντ Τζαλίλι ότι οι μεγάλες δυνάμεις είναι «έτοιμες να συζητήσουν την πρόταση πέντε σημείων που κατέθεσε η Ισλαμική Δημοκρατία στη Βαγδάτη για θέματα πυρηνικά και μη πυρηνικά».

Εξάλλου η Κλίντον υπογράμμισε ότι η απειλή που αποτελεί το Ιράν «είναι πραγματική», ενώ πρόσθεσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι «αντιμετωπίζουμε ένα καθεστώς με ηγεμονικές φιλοδοξίες».

Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης