Οι έρευνες για τη δράση και τα σφάλματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης για τα εγκλήματα της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU διεξάγονται σε πολλά επίπεδα, εντός και εκτός γερμανικής Δικαιοσύνης.

Η μεγαλύτερη δίκη με νεοναζιστές κατηγορουμένους επαναλήφθηκε έπειτα από διακοπή οκτώ ημερών με την ανάγνωση του κατηγορητηρίου. Η κυρίως κατηγορούμενη Beate Zschäpe δικάζεται για τη συμμετοχή της σε δέκα φόνους. Η Zschäpe άκουσε το κατηγορητήριο απαθής, ενώ το ακροατήριο και οι συγγενείς των θυμάτων έδειχναν συγκλονισμένοι από την ανάγνωση των λεπτομερειών των εγκλημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπεράσπιση συνεχίζει να υποβάλει ενστάσεις στο δικαστήριο του Μονάχου στη δίκη εναντίον της Beate Zschäpe, μέλους της NSU. Παράλληλα, στην ομοσπονδιακή Βουλή διερευνώνται τα πολιτικά σφάλματα στα οποία οφείλονται οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν μέχρι να φθάσει η υπόθεση στο δικαστήριο.

Οι δικηγόροι της Zschäpe αιτιολόγησαν την ένστασή τους για διακοπή της δίκης με την αναγκαιότητα της μεταφοράς της σε μεγαλύτερη αίθουσα, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να την παρακολουθήσει ένα μεγαλύτερο ακροατήριο. Πρόκειται για τη δεύτερη ένσταση της υπεράσπισης. Η πρώτη αφορούσε στην κατηγορία για μεροληψία του προέδρου του δικαστηρίου Μάνφρεντ Γκετσλ.

Σε δηλώσεις του με αφορμή τη δίκη, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Αστυνομικών, Ράινερ Βέντ, αναφερόμενος στις προσδοκίες που υπάρχουν στην κοινή γνώμη, προειδοποίησε ότι αυτές πιθανώς να οδηγήσουν σε «μεγάλες απογοητεύσεις». Όπως διευκρίνισε, «ρόλος του δικαστηρίου είναι να αποδείξει την προσωπική συμμετοχή του κατηγορουμένου σε ένα ποινικό αδίκημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βουλευτικές επιτροπές

Η υπόθεση δεν ερευνάται μόνο στο δικαστήριο. Στην ειδική επιτροπή της ομοσπονδιακής Βουλής εξετάζονται τέσσερις υπάλληλοι από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος. Η συγκεκριμένη υπηρεσία στελεχώνεται από 3.000 υπαλλήλους. Στόχος της ειδικής επιτροπής της Βουλής είναι να ελέγξει τις πολιτικές ευθύνες και όχι τις νομικές.

Σύμφωνα με τον νομικό και πολιτικό των Πρασίνων Χανς Κρίστιαν Στρέμπελε, η απονομή δικαιοσύνης ανήκει στα δικαστήρια. Δεν εναπόκειται στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής να αποδώσει ευθύνες στους υπαλλήλους των μυστικών υπηρεσιών ή των αστυνομικών, όσα λάθη και εάν διέπραξαν σχετικά με την αποκάλυψη των εγκλημάτων της ακροδεξιάς οργάνωσης.

Ο Χανς Κρίστιαν Στρέμπελε είναι ένας έμπειρος πολιτικός και είχε συμμετάσχει και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η οποία είχε ασχοληθεί με την υπόθεση των μαύρων ταμείων της CDU, την περίοδο διακυβέρνησης από τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ. Όσον αφορά, τώρα, στην υπόθεση NSU, λέει: «Δεν στρεφόμαστε προσωπικά εναντίον κανενός, πρέπει να διερευνήσουμε, όμως, πολιτικά τι πήγε λάθος».

Τέσσερις εξεταστικές επιτροπές

O Χανς Κρίστιαν ΣτρέμπελεΟ Στρέμπελε δεν είναι μόνο ένας έμπειρος πολιτικός αλλά και ένας έμπειρος δικηγόρος. Από το 1970 μέχρι το 1979 υπερασπίστηκε, μάλιστα, την ακροαριστερή οργάνωση RAF (Φράξια Κόκκινος Στρατός). Ο Στρέμπελε υποστηρίζει πως, παρά τις υπερβολές των ΜΜΕ σχετικά με τη δίκη, τώρα στο Μόναχο θα πρέπει να γίνει «μια δίκαιη δίκη».

Όπως διατείνεται, τόσο στο δικαστήριο όσο και στη Βουλή, θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα συμφέροντα των συγγενών των θυμάτων και να πάρουν απαντήσεις για τα όσα πραγματικά συνέβησαν.

Δεν είναι, όμως, μόνο η ομοσπονδιακή Βουλή που ασχολείται με το θέμα, αλλά και η τοπική Βουλή της Θουριγγίας. Είναι η δεύτερη από τις συνολικά τέσσερις εξεταστικές επιτροπές που θα διερευνήσουν το ζήτημα. Με την υπόθεση θα ασχοληθεί και η Βουλή της Σαξωνίας αλλά και η Βουλή της Βαυαρίας.

To ενδιαφέρον για την υπόθεση της ακροδεξιάς οργάνωσης NSU, η οποία εξόντωσε δέκα ανθρώπους, (οκτώ Τούρκους, έναν Έλληνα και μία αστυνομικό) είναι τεράστιο, όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και για πολλά ξένα δίκτυα.

Πηγή: DW/ AFPD/ SPIEGEL ONLINE

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης