Του Κώστα Μπετινάκη

Έχουν περάσει 35 χρόνια από τότε που ο άλλοτε Κινέζος ηγέτης Ντενγκ Σιαοπίνγκ προώθησε τις μεταρρυθμίσεις που σήμαναν το άνοιγμα της Κίνας στον υπόλοιπο κόσμο και σταδιακά την επίτευξη αυτού που αποκαλούμε σήμερα «κινεζικό θαύμα». Και από εκεί που η κινεζική οικονομία βρισκόταν πίσω από την ιταλική –στους παγκόσμιους δείκτες- σήμερα προσμετράται στη δεύτερη θέση, πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές αναπτύξεις στην παγκόσμια ιστορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα έφτασε σήμερα να είναι ο μεγαλύτερος εγγυητής του αμερικανικού χρέους, αγοράζοντας ένα σημαντικό ποσοστό αμερικανικών ομολόγων.

Το ερώτημα των σχολιαστών είναι κατά πόσον οι νέοι Κινέζοι ηγέτες θα διατηρήσουν τον εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης του 10%, αν και οι Δυτικοί προβλέπουν να σημειωθεί πτώση στο εξίσου εντυπωσιακό 6-7%.

Ο Σι Τζιπίνγκ (στο κέντρο) αναμένεται να αναλάβει από τον Χου Τζιντάο (δεξιά)Ο απερχόμενος Κινέζος ηγέτης Χου Τζιντάο ήταν ο πρώτος ομιλητής στο μεγάλο ειδικό συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος –που πραγματοποιείται κάθε δεκαετία- με σκοπό την αλλαγή της ηγεσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύριο θέμα του συνεδρίου, όπως τόνισε στους περίπου 2.000 συνέδρους, είναι η πάταξη της διαφθοράς. Αλλιώς, οι συνέπειες -όπως είπε χαρακτηριστικά- «θα είναι καταστροφικές για το κόμμα». «Η Κίνα βρίσκεται ενώπιον πολλών ευκαιριών και προκλήσεων και το κράτος θα πρέπει να στοχεύει υψηλότερα και να εργαστεί σκληρότερα» πρόσθεσε.

Στο ειδικό συνέδριο που πραγματοποιεί το ΚΚ θα γίνει και η αντικατάσταση όλων των ηγετικών στελεχών που έχουν ξεπεράσει τα 68 τους χρόνια και πρέπει να είναι επτά ή οκτώ.

Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει και η κινεζική βιομηχανία φάνηκαν και στον λόγο του απερχόμενου προέδρου Χου, που είπε ότι απαιτείται νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης για να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις και οι παγκόσμιες αλλαγές.

Το κινεζικό ΚΚ, που κυβερνά τη χώρα από το 1949, είχε το 2011 83 εκατομμύρια μέλη, από τα οποία το 77% είναι άνδρες. Το ένα τρίτο των μελών του είναι αγρότες και 6 εκατομμύρια 800 χιλιάδες μέλη εργάζονται στις κρατικές κομματικές υπηρεσίες.

Ήρθε η ώρα να κυβερνήσει η πέμπτη γενιά των Κινέζων

Επτά από τους πλουσιότερους Κινέζους πολίτες παίρνουν μέρος στο Συνέδριο, ενώ δύο μέλη του κόμματος, οι Ξι Τζιπίνγκ και Λι Κεκιανγκ, αναμένεται να αναλάβουν τη θέση του γενικού γραμματέα και αναπληρωτής του, αντίστοιχα.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι διεκδικητές των ανωτάτων αξιωμάτων, αλλά δείχνουν να προηγούνται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γουάνγκ Κισάν, ο αρχηγός της προπαγάνδας Λιου Γιουσάν και ο αρχηγός της κομματικής οργάνωσης Λι Γιουαντσάο.

Η ακριβής σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής δεν αναμένεται να έχει ανακοινωθεί πριν από τις 15 Νοεμβρίου, μετά την ολομέλεια, που θα γίνει αμέσως μετά το τέλος του συνεδρίου.

Τους τοίχους της αίθουσας του συνεδρίου κοσμούν τα αγαπημένα συνθήματα του Χου Τζιντάο: «Ειρηνική ανάπτυξη». «Να δημιουργήσουμε μια όμορφη Κίνα». «Όλοι σταθερά στο μονοπάτι του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά».

Γεγονός, πάντως, αποτελεί ότι η Κίνα σημείωσε αξιοπρόσεκτη ανάπτυξη ακόμα και κατά τη χειρότερη χρονιά, το 2009, και πέρυσι ο δείκτης ανάπτυξης χτύπησε διπλό ψηφίο.

«Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας μετριοπαθούς ευημερίας για τους πολίτες έως το 2020» είπε ο Χου, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης