Διάσταση απόψεων, στην καλύτερη περίπτωση, εκδηλώθηκε την Τρίτη μεταξύ του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρόεδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Μιλώντας στους πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο γεύμα που παρέθεσε στο Κυβερνητικό Μέγαρο, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατέκρινε τις ηγεσίες των χωρών οι οποίες έστειλαν συγχαρητήριο μήνυμα στον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντούλ Φατάχ Αλ-Σίσι για την εκλογή του. «Πως είναι δυνατόν να συγχαίρεις κάποιον ο οποίος ήρθε στην εξουσία με πραξικόπημα», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε παρατήρηση ότι παρόμοιο τηλεγράφημα έστειλε στον Αιγύπτιο πρόεδρο και ο Τούρκος πρόεδρος ο κ. Ερντογάν, εμφανέστατα ενοχλημένος, δήλωσε ότι αυτό ήταν «άνευ σημασίας». Δεν έδειξε αν το «άνευ σημασίας» ήταν η πρωτοβουλία του προέδρου Γκιούλ ή το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος.

Είναι κοινό μυστικό στην Τουρκία ότι υπάρχει από καιρό μια ψυχρότητα στις σχέσεις πρωθυπουργού και προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Γκιούλ έχει δείξει ότι δεν συμφωνεί πάντοτε με ορισμένες ακραίες θέσεις του κ. Ερντογάν σε ζητήματα δημοκρατικών ελευθεριών.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους, με πρώτη την Τουρκία η οποία υποστήριξε τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων τον οποίο ανέτρεψε και καταδίκασε αργότερα σε θάνατο ο στρατός υπό την ηγεσία του (τότε) συνταγματάρχη Αλ Σισι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης