Ο Νάσερ Κελμέντι, ένας από τους μεγαλύτερους αρχηγούς της μαφίας των ναρκωτικών, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στις πρώτες θέσεις της μαύρης λίστας καταζητουμένων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συνελήφθη στην Πρίστινα στις 5 Μαΐου.

Μαζί με τον Κελμέντι, εις βάρος του οποίου είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις Αρχές της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, συνελήφθησαν ακόμη δύο άτομα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας του Κοσόβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε ο ειδικός για το οργανωμένο έγκλημα εισαγγελέας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης Ντούμπραβκο Τσαμπάρα, «πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους εγκληματίες στην Ευρώπη και οι δικαστικές Αρχές θα κάνουν τα πάντα, ώστε να εκδοθεί ο συλληφθείς στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη», ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει και την ικανοποίησή του για τη σύλληψη του συγκεκριμένου κακοποιού.

«Το γεγονός ότι η Βοσνία – Ερζεγοβίνη δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην έκδοση του Νάσερ Κελμέντι, με δεδομένο ότι η διεθνής νομική βοήθεια παρέχεται ανεμπόδιστα όσον αφορά στα αιτήματα έκδοσης» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βοσνίας, Μπαρίσα Τσόλακ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νάσερ Κελμέντι, 50 ετών, συνελήφθη κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στην Πρίστινα. Έχει γεννηθεί στο Πετς του Κοσόβου και είναι υπήκοος Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Ζούσε στο Σαράγεβο, απ’ όπου διέφυγε στο Μαυροβούνιο στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης «Λούτκα» (Κούκλα), της μεγαλύτερης που έχει πραγματοποιηθεί κατά του οργανωμένου εγκλήματος στη μετα-Ντέιτον εποχή, και στη συνέχεια μετέβη στο Κόσοβο, όπου είχαν χαθεί τα ίχνη του.

Ο Νάσερ Κελμέντι, ιδιοκτήτης επιχειρήσεων στη Βοσνία, στο Μαυροβούνιο και στο Κόσοβο, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων και μεταφορικής εταιρείας, υποστηρίζει ότι είναι ένας επιχειρηματίας, «καθαρός ενώπιον του νόμου και του Θεού». 

Οι αστυνομικές Αρχές των χωρών της περιοχής ωστόσο, έχοντας μια κάπως… διαφορετική γνώμη, θεωρούν ότι είναι ο αρχηγός μίας από τις ισχυρότερες αλβανικές εγκληματικές οργανώσεις στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι Αρχές, ο Κελμέντι, μόνο στο Σεράγεβο, έχει τρία σπίτια, δύο διαμερίσματα και ένα ξενοδοχείο, ενώ άλλο ένα διαμέρισμα έχει στην Ποντγκόριτσα. Η ακίνητη όμως περιουσία του δεν τελειώνει εδώ, καθώς στο θέρετρο Ούλτσινε του Μαυροβουνίου έχει πολυκατοικία, διαμέρισμα, σπίτι, επαγγελματικούς χώρους και ένα ξενοδοχείο!

Από τις Αρχές του καντονιού του Σαράγεβο έχουν ασκηθεί εις βάρος του Κελμέντι και των γιων του, Έλβις, Λίριντον και Μπεσνίκ, ποινικές διώξεις για δολοφονία, απόπειρα δολοφονίας και βίαιη συμπεριφορά.

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης