Πλοιάριο που μετέφερε 33 Σύρους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε από τη ρουμανική ακτοφυλακή το Σάββατο στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία.

Δύο Τούρκοι διακινητές βρίσκονταν στο πλοίο, το οποιο δεν είχε σημαία και εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου επτά μίλια από τις ρουμανικές ακτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκάφη της ακτοφυλακής οδήγησαν το πλοιάριο σε ρουμανική ακτή. «Οι έρευνες επέτρεψαν να διαπιστωθεί ότι στο πλοιάριο επέβαιναν 20 άνδρες, 8 γυναίκες και 7 παιδιά, δηλαδή 33 Σύροι πολίτες και δύο Τούρκοι» αναφέρει η ανακοίνωση. 

«Οι Σύροι εξήγησαν ότι είχαν ζητήσει από τους Τούρκους οδηγούς να τους βοηθήσουν να περάσουν σε χώρα της ζώνης Σένγκεν.» Η Ρουμανία δεν ανήκει στην εν λόγω ζώνη, αλλά συνορεύει με την Ουγγαρία, η οποία είναι μέλος της.

«Είναι η πρώτη περίπτωση τέτοιας έκτασης στη Μαύρη Θάλασσα από τα τέλη του 2011» δήλωσε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έρευνα διενεργείται σε βάρος των Σύρων προσφύγων για παράνομη είσοδο στο ρουμανικό έδαφος και σε βάρος των δύο Τούρκων επειδή προσέλκυσαν πελάτες και τους βοήθησαν να περάσουν παρανόμως σύνορα.

Τα βίαια επεισόδια έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 100.000 ανθρώπων στη Συρία από την έναρξη, τον Μάρτιο του 2011, μιας λαϊκής εξέγερσης που μετατράπηκε σε ένοπλη σύγκρουση, απέναντι στη σκληρή καταστολή του καθεστώτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης