Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια» καταδίκασε με ανακοίνωσή της τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα περί «Μεγάλης Αλβανίας».

«Η έγερση εδαφικών διεκδικήσεων δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις και προσβάλλει την ειρήνη σε μια ευαίσθητη περιοχή και περίοδο» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι δηλώσεις αυτές, όπως τονίζεται, αποτελούν «ευθεία έγερση εδαφικών διεκδικήσεων από πλευράς της Αλβανίας έναντι της Ελλάδας. Με ανεδαφικές και ανιστόρητες δηλώσεις αυτού του ύφους, τίθεται σε απειλή η ειρήνη και η συμπόρευση των χωρών προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της Ομόνοιας. «Όσοι αρθρώνουν τέτοιες απόψεις βρίσκονται διαμετρικά αντίθετα με όσα οι καιροί επιβάλλουν και οι λαοί οραματίζονται», ενώ «προσβάλλουν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, που αποτελούν ουσιαστική διάσταση στην επιζητούμενη ειρηνική συνεργασία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος ο Μπερίσα, πάντως, έδωσε συνέχεια στο ζήτημα, απαντώντας στις επικριτικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης στην εθνικιστική του ρητορική ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου στη χώρα.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης