Στις δικαστικές αρχές καλείται να καταθέσει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, σχετικά με μία υπόθεση που αφορά συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα και οι οποίες είχαν υπογραφεί την περίοδο 1993-95, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών της χώρας στην κυβέρνηση του Εντουάρ Μπαλαντίρ.

Ο δικηγόρος, Ολιβιέ Μορίς, ανέφερε πως οι δικαστές που εξετάζουν την υπόθεση έκριναν ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μέχρι σήμερα όσον αφορά την πώληση οπλικών συστημάτων από τη Γαλλία στη Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν είναι αναγκαία η κατάθεση του Σαρκοζί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το λόγο αυτό ζητούν να καταθέσει στην ανακριτική επιτροπή του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), του μόνου αρμόδιου οργάνου για να ερευνά και να δικάζει εγκλήματα και αδικήματα που διαπράττουν οι υπουργοί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ο Σαρκοζί θα καταθέσει ως «επικουρούμενος μάρτυρας», θα έχει δηλαδή τη δυνατότητα να συνοδεύεται από τον δικηγόρο του. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ένας απλός μάρτυρας, ούτε όμως και κατηγορούμενος στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τον Μορίς, η απόφαση των δικαστών Ρενό βαν Ρουιμπέκ και Ροζέ Λε Λουάρ να κληθεί ο πρώην πρόεδρος για κατάθεση «αποτελεί ένδειξη ότι ο Νικολά Σαρκοζί εμπλέκεται στην οικονομική πτυχή της επίθεσης του Καράτσι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση αυτή, στις 8 Μαΐου 2002, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 11 ήταν Γάλλοι.

Η γαλλική δικαιοσύνη ερευνά το ενδεχόμενο να μην επρόκειτο για επίθεση της Αλ Κάιντα αλλά για επιχείρηση αντιποίνων με αφορμή την απόφαση των γαλλικών αρχών να σταματήσουν να χορηγούν τις προμήθειες που συνδέονταν με τα εξοπλιστικά προγράμματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης