Μετά από μία εβδομάδα μαζικών διαδηλώσεων στην καρδιά του Χονγκ Κονγκ λειτούργησαν και πάλι κανονικά δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία αλλά και ορισμένα ιδιωτικά γραφεία στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ.

Μόνο μερικές εκατοντάδες ακτιβιστές παραμένουν κατασκηνωμένοι σε μερικέ κεντρικές αρτηρίες του Χονγκ Κονγκ, ενώ το τελεσίγραφο των αρχών έληξε χωρίς άλλα επεισόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περί τους 200 ακτιβιστές παραμένουν στο Μονγκ Κοκ, βόρεια του λιμανιού, παρά τις προειδοποιήσεις των οργανωτών των διαδηλώσεων να αποσυρθούν, κυρίως λόγω των αντιδράσεων πολιτών και καταστηματαρχών εναντίον τους.

Έτσι όλη νύχτα οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές μάζευαν τα αντίσκηνα που είχαν στήσει στο κέντρο και καθάρισαν τα οδοφράγματα. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για να λειτουργήσουν κανονικά οι δημόσιες υπηρεσίες.

Εν είδει τελεσιγράφου ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ είχε καλέσει τους διαδηλωτές να άρουν έως τη Δευτέρα τον αποκλεισμό των κεντρικών δρόμων προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν και πάλι τα κυβερνητικά γραφεία και να ανοίξουν τα σχολεία. Σε αντίθετη περίπτωση, οι δυνάμεις ασφαλείας είναι αποφασισμένες «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη» αναφερόταν στην κυβερνητική ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εικόνα μέχρι χθες πάντως, ήταν αρκετά συγκεχυμένη. Μερίδα πολιτών του Χονγκ Κονγκ εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για τις μαζικές διαδηλώσεις με το επιχείρημα ότι κλείνουν κεντρικοί δρόμοι και τα καταστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν.

Πάντως, χτες Κυριακή σημειώθηκαν μερικές μικροσυμπλοκές και φραστικές επιθέσεις αντιπάλων των διαδηλώσεων εναντίον των ακτιβιστών.

Πηγή: BBC / Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης