Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, δήλωσε σήμερα ότι 1.400 Γάλλοι στρατιωτικοί δρουν πλέον στο Μάλι και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση στην πόλη Ντιαμπαλί συνεχίζεται. «Σήμερα το πρωί, 1.400 Γάλλοι στρατιωτικοί βρίσκονται στο έδαφος του Μαλί», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός κατά την διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Βενσάν.

Ο αριθμός των Γάλλων στρατιωτικών που επιχειρούσαν στο Μάλι την προηγουμένη ανερχόταν σε 800, σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει το υπουργείο Άμυνας. «Έγιναν χερσαίες μάχες χθες και με τη συμμετοχή αεροσκαφών, οι οποίες συνεχίζονται», δήλωσε ο Λε Ντριάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι κατευθύνεται στο Βερολίνο για να συζητήσει για την κατάσταση στο Μάλι με τον Γερμανό ομόλογό του Τόμας ντε Μεζιέρ. Ο γαλλικός στρατός ενίσχυσε τις χερσαίες δυνάμεις που επιχειρούν στο Μάλι με την αποστολή πρόσθετων μονάδων και επιθετικών ελικοπτέρων, δήλωσε νωρίτερα ο συνταγματάρχης, Τιερί Μπουρκάρ, εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Γαλλίας.

Οι Γάλλοι στρατιώτες «συνεχίζουν να φτάνουν στο πεδίο, μαζί με ελικόπτερα», είπε ο Μπουρκάρ. Τα ελικόπτερα που έχουν αναπτυχθεί και επιχειρούν στο Μαλί είναι Gazelle και Tigre. Οι ειδικές δυνάμεις της Γαλλίας ήταν από τις πρώτες που ανέλαβαν δράση και επιχειρούν με την υποστήριξη επιθετικών ελικοπτέρων, ο αριθμός των οποίος δεν αποκαλύπτεται. Επίσης, έχουν αναπτυχθεί ελικόπτερα Cougar (ή Caracal). Άνδρες, υλικό και εφόδια μεταφέρονται στο Μάλι με την συμβολή μεταγωγικών αεροσκαφών C17 και C130 που έχουν διαθέσει η πολεμική αεροπορία της Βρετανίας, της Δανίας και του Βελγίου.

Σταδιακά, οι γαλλικές δυνάμεις αναμένεται να φτάσουν τους 2.500 άνδρες στο Μάλι. Δεκάδες ελαφρά άρματα μάχης Sagaie και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ), μετέβησαν στο Μάλι από την Ακτή Ελεφαντοστού τόσο για να προασπίσουν το Μπαμακό όσο και για να συμβάλλουν στην προέλαση των κυβερνητικών και ξένων δυνάμεων προς βορρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα εξάλλου ένα πρώτο απόσπασμα των ένοπλων δυνάμεων του Τσαντ το οποίο θα αποτελέσει μέρος της μελλοντικής αφρικανικής πολυεθνικής δύναμης, η οποία θα δρα στο Μάλι, αναχώρησε από την Ντζαμένα με τρία αεροσκάφη. Πρόκειται για μια δύναμη διακοσίων ανδρών από «τις ειδικές δυνάμεις του Τσαντ» επί του συνόλου των 2.000 ανδρών που έχει υποσχεθεί να στείλει το Τσαντ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης