Έπειτα από περισσότερο από 8 ώρες έλαβαν τέλος οι μάχες σ’ ένα κτήριο της αφγανικής αστυνομίας στην Καμπούλ, το οποίο δέχθηκε επίθεση σήμερα τα ξημερώματα και στη συνέχεια κατελήφθη από μια ομάδα Ταλιμπάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 8 άνθρωποι -μεταξύ των οποίων οι 5 δράστες της επίθεσης- και να τραυματιστούν 18.

«Τελείωσε. Οι δύο τελευταίοι τρομοκράτες είναι νεκροί. Δεν τους δόθηκε καν η ευκαιρία να ανατινάξουν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι» δήλωσε πριν από λίγη ώρα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο στρατηγός, Μοχάμαντ Αγιούμπ Σάλανγκι, αρχηγός της αστυνομίας της Καμπούλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πέντε μέλη των Ταλιμπάν επιτέθηκαν λίγο πριν από τις 06.00 (τοπική ώρα, 04.30 ώρα Ελλάδας) σε ένα κτήριο της Τροχαίας της πρωτεύουσας. Τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά την επίθεση αυτοκτονίας, από την οποία τραυματίστηκαν επίσης τέσσερις αστυνομικοί, δύο μέλη των ειδικών δυνάμεων και έξι πολίτες, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Αμπντούλ Ραχμάν. Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό που δόθηκε από εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας του Αφγανιστάν, τραυματίστηκαν 18 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι.

Ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ένα SMS που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίθεση έγινε «από έναν μεγάλο αριθμό φενταγίν και προκάλεσε πολλά θύματα». Ο στόχος της ήταν «ένα αμερικανικό κέντρο εκπαίδευσης, ένα κέντρο της αστυνομίας και άλλα στρατιωτικά κέντρα», διευκρίνισε.

Η επίθεση εναντίον του κτηρίου της Τροχαίας άρχισε με την έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου που οδηγούσε ένας καμικάζι. Η πρώτη έκρηξη ήταν «πολύ ισχυρή», σύμφωνα με δήλωση αυτόπτη μάρτυρα. «Παντού υπάρχουν οχήματα της Πυροσβεστικής, ασθενοφόρα και αστυνομία» πρόσθεσε μιλώντας αργά το πρωί. «Στη συνέχεια μια ομάδα τρομοκρατών προσπάθησε να μπει μέσα στο κτήριο της Τροχαίας», όπως δήλωσε ο Μοχάμεντ Ζαχίρ, ο αρχηγός της εγκληματολογικής υπηρεσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο από τους τρομοκράτες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον Ζαχίρ, ενώ δύο άλλοι που οχυρώθηκαν μέσα στο κτήριο εξακολούθησαν επί ώρες να πυροβολούν σποραδικά εναντίον των δυνάμεων της τάξης. Οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας κλήθηκαν ως ενισχύσεις, όπως διευκρίνισε ο στρατηγός Σάλανγκι.

Μικρός αριθμός ξένων στρατιωτών έσπευσε επίσης επί τόπου, «για να βοηθήσει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ISAF, της νατοϊκής Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν. «Όμως, οι Αφγανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να διευθύνουν τις επιχειρήσεις» συνέχισε, χωρίς να κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Η επίθεση αυτή πραγματοποιείται μόλις πέντε ημέρες αφότου έξι καμικάζι Ταλιμπάν κατέλαβαν με έφοδο ένα συγκρότημα των αφγανικών υπηρεσιών πληροφοριών (NDS) στο κέντρο της Καμπούλ σκοτώνοντας έναν φρουρό, πριν χάσουν τη ζωή τους και αυτοί από τα πυρά των δυνάμεων της τάξης. Σε εκείνη την επίθεση είχαν τραυματιστεί 33 πολίτες.

Διαβάστε επίσης: Καμπούλ: Τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας τη νύχτα από Ταλιμπάν

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης