Σε αναταραχή βρίσκεται η πρωτεύουσα της Τυνησίας μετά τη δολοφονία του πολιτικού Σόκρι Μπελάιντ του οποίου η κηδεία τελέστηκε την Παρασκευή σε κλίμα βαθιάς έντασης. 

Περίπου 50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Τύνιδα, φωνάζοντας συνθήματα, ενώ η αστυνομία έριξε χημικά και δακρυγόνα στους διαδηλωτές. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, λόγω της κηδείας του Μπελάιντ είχε εξαγγελθεί γενική απεργία. Μάλιστα, πλήθος καταστημάτων παρέμειναν κλειστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυρίαρχοι ισλαμιστές, μετά τη δολοφονία του αρχηγού της αντιπολίτευσης και τη θύελλα καθημερινών διαμαρτυριών και διαδηλώσεων, διέλυσαν την κυβέρνηση και ανακοίνωσαν ένα εσωτερικό υπουργικό συμβούλιο τεχνοκρατών που θα διοικεί τη χώρα μέχρι τις εκλογές. Πρόκειται για τις μαζικότερες διαδηλώσεις που σημειώνονται στη χώρα εδώ και δύο χρόνια, από την απαρχή της Αραβικής Άνοιξης. Οι εντάσεις ανάμεσα στους κυρίαρχους ισλαμιστές και τους κοσμικούς αντιπάλους τους κλιμακώνονται, την ώρα που αυξάνεται η απογοήτευση των πολιτών για την απουσία προόδου από την ανατροπή του δικτάτορα Ζίνε αλ-Αμπιντίν Μπεν Άλι, τον Ιανουάριο του 2011.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Τύνιδα, Eileen Byrne, οι διαδηλωτές στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ημέρα της κηδείας φώναζαν ακόμη και το ίδιο σύνθημα με αυτό του Ιανουαρίου του 2011: «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος».

Μετά τη διαδήλωση, το κέντρο της πόλης ερήμωσε, ενώ ήταν γεμάτη πέτρες. Το κέντρο φρουρείται από τεθωρακισμένα οχήματα και περιπολίες της εθνικής φρουράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης