Μελέτη σε 1.040 άτομα στην Αυστραλία άνω των 40 ετών έδειξε ότι το 59% εξ αυτών είχαν τουλάχιστον μία ορατή Ακτινική Υπερκεράτωση ενώ το 41% δεν είχε κάποια βλάβη. Μετά από 12 μήνες παρακολούθησης το 59% που είχε έστω και μία Ακτινική Υπερκεράτωση, σε ποσοστό 60% ανέπτυξε βλάβες, ενώ το 41% που δεν είχε καμία βλάβη ανέπτυξε τελικά Ακτινική Υπερκεράτωση σε ποσοστό 19%.

Όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, οι Αυστραλοί άνω των 40 ετών, θα αναπτύξουν Ακτινική Υπερκεράτωση σε συνολικό ποσοστό 40%-50% ενώ, αντίθετα, ενώ τα ποσοστά στο Βόρειο Ημισφαίριο διαμορφώνονται στο 11% – 25%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ακτινική Κεράτωση είναι η πιο συχνή καρκινική βλάβη του δέρματος. Οι λόγοι είναι η αυξημένη έκθεση στον ήλιο σε ποσοστό 90%, ενώ ακολουθούν ως παράγοντες κινδύνου σε πολύ χαμηλά ποσοστά η μείωση του ατμοσφαιρικού όζοντος και η μεταβολή των κλιματολογικών παραμέτρων. Σημαντικό ωστόσο, είναι το γεγονός ότι μέσα στα επιβαρυντικά στοιχεία κατατάσσονται η διατροφή, το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αυξημένη μετανάστευση σε χώρες με υψηλή ηλιοφάνεια είναι ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας ειδικά των ατόμων με πολύ λευκά δέρματα, που δεν είναι μαθημένα στην έκθεση στον ήλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης