Ήταν μία ιστορική αναμέτρηση. Οι δρόμοι των πόλεων από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λος Άντζελες, είχαν αδειάσει. Τα παράθυρα στα σπίτια έλαμπαν μέσα στη νύχτα με τις οθόνες των τηλεοράσεων συντονισμένες στο πρώτο από τα συνολικά τρία debate που θα γίνουν με φόντο την κούρσα για το Λευκό Οίκο

Η πρώτη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του CNN με τη λήξη του debate έδειξε την Κλίντον ολοκάθαρη νικήτρια με ποσοστό 62% δίνοντας στον Τραμπ ποσοστό 27%Με την αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ να έχει επισήμως ξεκινήσει, η Χίλαρι Κλίντον από την πλευρά των Δημοκρατικών και ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του Ρεπουμπλικάνων διασταύρωσαν οn air τα ξίφη τους.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με κόκκινο κοστούμι η Κλίντον και σκούρο κοστούμι με μπλε γραβάτα ο Τραμπ, πήραν τις θέσεις τους στο πανεπιστήμιο Χόφστρα της Νέας Υόρκης και συγκρούστηκαν μεταξύ άλλων για την εξωτερική πολιτική, τη φορολογία, την ψήφο των Αφροαμερικανών, την αστυνομική βία και το μεταναστευτικό.

Κάποιοι το παρακολούθησαν τα πρώτα 30 λεπτά – τα λιγότερο καταστροφικά όπως έγραψαν αμερικανικά ΜΜΕ για τον Ντόναλντ Τραμπ – και άλλοι μέχρι το τέλος.

Με την ολοκλήρωση του debate, η πρώτη τηλεφωνική δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του CNN έδειξε την Κλίντον ολοκάθαρη νικήτρια με ποσοστό 62% δίνοντας στον Τραμπ ποσοστό 27%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το debate Κλίντον-Τραμπ:

Βασικά σημεία της αναμέτρησης

Για το ζήτημα των φυλετικών διακρίσεων στην Αμερική

Λέστερ Χολτ (δημοσιογράφος): «Την προηγούμενη εβδομάδα είπατε ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βελτιώσουμε την αστυνόμευση. Πιστεύετε ότι η αστυνομία κάνει διακρίσεις κατά των μαύρων ανθρώπων;»

Χίλαρι Κλίντον: «Νομίζω ότι είναι πρόβλημα όλων μας, όχι μόνο της αστυνομίας. Πιστεύω, δυστυχώς, ότι πολλοί από εμάς σε αυτήν τη χώρα βγάζουμε βεβιασμένα συμπεράσματα για τους άλλους. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί νιώθουμε έτσι. Ωστόσο, η αστυνόμευση μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες. Είχα πει ότι στον πρώτο προϋπολογισμό που θα βγάλουμε πρέπει να συνυπολογίσουμε και ένα ποσό που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκαταλήψεις, με την επανεκπαίδευση πολλών αστυνομικών μας.»

«Η κρίση μου είναι πολύ καλύτερη από τη δική της»

Λέστερ Χολτ: «Γιατί η δική σας γνώμη είναι διαφορετική από αυτή της κυρίας Κλίντον;»

Ντόναλντ Τραμπ: «Η κρίση μου είναι πολύ καλύτερη από τη δική της. Επίσης, το ταμπεραμέντο μου είναι πολύ καλύτερο από το δικό της. Έχει ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια δολαρίων σε μία διαφήμιση. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο προσόν μου -ίσως με διαφορά- είναι ότι είμαι νικητής, ξέρω πώς να νικάω. Αυτή δεν ξέρει.»

Προειδοποίηση Τραμπ ότι οι επιχειρήσεις φεύγουν από τις ΗΠΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Οι δουλειές μας φεύγουν από τη χώρα. Πηγαίνουν στο Μεξικό, πηγαίνουν σε πολλές άλλες χώρες. Βλέπετε τι κάνει η Κίνα στη χώρα. Για να παράγει το δικό μας προϊόν, προχωρά σε υποτίμηση του νομίσματος και δεν υπάρχει κανένας στην κυβέρνηση να την πολεμήσει. Είναι ένας πολύ μεγάλος αγώνας, τον οποίο μπορούμε να νικήσουμε επειδή χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως κουμπαρά για να ανοικοδομήσουν την Κίνα, όπως κάνουν και πολλές άλλες χώρες. Με αυτό τον τρόπο χάνουμε πολλές από τις καλές επιχειρήσεις. Ένας φίλος μου που χτίζει εργοστάσια, λέει ότι το Μεξικό αποτελεί το όγδοο θαύμα του κόσμου. Τα εργοστάσια που χτίζουν είναι από τα μεγαλύτερα, τα καλύτερα και τα πιο εξελιγμένα του κόσμου. Στις ΗΠΑ δεν συμβαίνει το ίδιο. Γι’ αυτό τον λόγο η Ford φεύγει από την Αμερική. Χιλιάδες δουλειές φεύγουν από το Μίσιγκαν, από το Οχάιο. Κάνουν όλες φτερά.»

«Η Κλίντον δεν έχει σθένος»

Λέστερ Χολτ: «Φέτος, η Κλίντον έγινε η πρώτη γυναίκα υποψήφια για την προεδρία από ένα μεγάλο κόμμα. Είπατε ότι δεν έχει τη φυσιογνωμία προέδρου. Στέκεται εδώ, μπροστά σας. Τι εννοούσατε με αυτό;»

Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν έχει την κατάλληλη φυσιογνωμία, το σθένος. Είπα ότι δεν έχει την απαιτούμενη αντοχή. Για να γίνεις πρόεδρος αυτής της χώρας, πρέπει να έχει απίστευτο σθένος. Για να γίνεις πρόεδρος πρέπει να μπορείς να διαπραγματεύεσαι τις εμπορικές συμφωνίες. Το πιστεύετε ότι υπερασπιζόμαστε τη Σαουδική Αραβία, χωρίς να μας πληρώνει;»

Για την «ανησυχητική» στάση του Τραμπ σχετικά με τα πυρηνικά όπλα

Χίλαρι Κλίντον: «Η υπεροπτική στάση του Τραμπ σχετικά με τα πυρηνικά όπλα είναι βαθιά ανησυχητική. Αυτή είναι η υπ’ αριθμόν ένα απειλή που αντιμετωπίζουμε στον κόσμο. Θα είναι ιδιαίτερα απειλητικό σε περίπτωση που οι τρομοκράτες πάρουν ποτέ στα χέρια τους οποιοδήποτε πυρηνικό υλικό. Κάποιος που μπορεί να προκληθεί από ένα tweet, δεν θα πρέπει να βρίσκεται κοντά σε πυρηνικούς κωδικούς. Νομίζω πως οποιοσδήποτε με κάποια αίσθηση λογικής σχετικά με αυτό θα πρέπει να ανησυχεί.»

Ντόναλντ Τραμπ: «Οφείλω να ομολογήσω πως αυτή η γραμμή έχει παλιώσει λίγο.»

Χίλαρι Κλίντον: «Παρ’ όλα αυτά, είναι σωστή και περιγράφει σωστά το πρόβλημα.»

Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν είναι ακριβής. Συμφωνώ μαζί της σε ένα πράγμα: Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει ο κόσμος είναι ο πυρηνικός εξοπλισμός και τα πυρηνικά όπλα. Δεν είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως νομίζετε εσείς και ο πρόεδρός σας. Τα πυρηνικά όπλα είναι η μεγαλύτερη απειλή. Έτσι, απλά, να αναφερθώ στη λίστα. Υπερασπιζόμαστε την Ιαπωνία, υπερασπιζόμαστε τη Γερμανία, τη Νότια Κορέα, τη Σαουδική Αραβία – υπερασπιζόμαστε χώρες.»

Ο Τραμπ κατά των φορολογικών σχεδίων της Χίλαρι

Ντόναλντ Τραμπ: «Σκοπεύετε να εγκρίνετε μία από τις μεγαλύτερες φορολογικές περικοπές και μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων στην ιστορία. Θα καταστρέψετε επιχειρήσεις. Οι κανονισμοί σας είναι καταστροφικοί και σκοπεύετε να τους αυξήσετε σε ολόκληρη τη χώρα. Παρεμπιπτόντως, η φορολογική μου περικοπή είναι η μεγαλύτερη από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν. Είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτήν. Θα δημιουργήσει τεράστιο αριθμό νέων θέσεων εργασίας. Αλλά με τους κανονισμούς σας, θα “κανονίσετε” να εξαφανίσετε αυτές τις επιχειρήσεις.»

Για την οικονομική πολιτική διάχυσης του πλούτου

Χίλαρι Κλίντον: «Η οικονομική πολιτική διάχυσης του πλούτου δεν λειτούργησε. Μας οδήγησε στο χάος του 2008 και του 2009. Η μείωση φόρων στους πλούσιους δεν έχει λειτουργήσει και πολλοί έξυπνοι κι ευκατάστατοι άνθρωποι το γνωρίζουν αυτό. Λένε πως πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να συνεχιστούν οι συνεισφορές που χρειάζονται να γίνουν, ώστε να χτιστεί ξανά η μεσαία τάξη. Δεν πιστεύω ότι στην Αμερική λειτουργεί η διάχυση πλούτου από τα υψηλά στρώματα στα χαμηλά. Πιστεύω πως η ανοικοδόμηση της μεσαίας τάξης, η επένδυση σε αυτή, η απελευθέρωση του κολεγιακού χρέους με σκοπό περισσότεροι νέοι να έχουν δυνατότητα εκπαίδευσης και η βοήθεια αποπληρωμής του κολεγιακού χρέους με χαμηλότερα επιτόκια, είναι κάποιοι τρόποι για να ενισχυθεί η οικονομία. Αυτό που χρειαζόμαστε στην Αμερική είναι ευρεία και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Όχι άλλα πλεονεκτήματα για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην κορυφή των κοινωνικών στρωμάτων.»

Λέστερ Χολτ: «Κύριε Τραμπ;»

Ντόναλντ Τραμπ: «Τυπική πολιτικός. Μόνο λόγια, καμία ενέργεια. Ακούγεται καλό, αλλά δεν λειτουργεί. Δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί. Η χώρα μας υποφέρει επειδή άνθρωποι σαν την κυρία Κλίντον έχουν λάβει αντίστοιχες κακές αποφάσεις σχετικά με τις θέσεις εργασίας μας και με το τι πραγματικά συμβαίνει.»

Για το εκλογικό αποτέλεσμα

Λέστερ Χολτ: «Ένας από τους δύο δεν θα κερδίσει σε αυτές τις εκλογές. Η τελευταία μου ερώτηση: είστε διατεθειμένοι να αποδεχθείτε το αποτέλεσμα ως τη βούληση των ψηφοφόρων;»

Χίλαρι Κλίντον: «Στηρίζω τη δημοκρατία μας. Μερικές φορές κερδίζεις, μερικές φορές χάνεις. Αλλά σίγουρα θα στηρίξω το αποτέλεσμα των εκλογών και ξέρω ότι ο Ντόναλντ προσπαθεί πολύ σκληρά για να δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με αυτό. Ελπίζω, όμως, ότι οι άνθρωποι εκεί έξω καταλαβαίνουν ότι εξαρτάται από τους ίδιους. Γι’ αυτό ελπίζω πως θα πάτε να ψηφίσετε σαν το μέλλον σας να εξαρτάται από αυτό, διότι πιστεύω ότι όντως εξαρτάται.»

Λέστερ Χολτ: «Κύριε Τραμπ, πολύ σύντομα, θα αποδεχθείτε το αποτέλεσμα της βούλησης των ψηφοφόρων;»

Ντόναλντ Τραμπ: «Θέλω να κάνω την Αμερική σπουδαία ξανά. Χάνουμε τις δουλειές μας, ξένοι άνθρωποι καταφθάνουν στη χώρα μας. Τις προάλλες επρόκειτο να απελάσουμε 800 ανθρώπους. Εξαιτίας της διαφθοράς ίσως, αυτοί οι άνθρωποι κατέληξαν να είναι πολίτες της χώρας μας, παρόλο που θα απελαύνονταν δικαίως. Ήταν 800 και τώρα αποδεικνύεται πως μπορεί να είναι και 1.800, ή δεν ξέρουν καν πόσοι είναι.»

Λέστερ Χολτ: «Θα αποδεχθείτε το αποτέλεσμα των εκλογών;»

Ντόναλντ Τραμπ: «Θέλω να κάνω την Αμερική σπουδαία ξανά. Θα μπορέσω να το κάνω, δεν πιστεύω ότι η Χίλαρι θα μπορέσει. Η απάντηση είναι πως σε περίπτωση που κερδίσει, θα την υποστηρίξω απόλυτα.»

Διεθνή ΜΜΕ υπέρ της Κλίντον

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η Κλίντον φαίνεται να κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ πολλά δημοσιεύματα επικεντρώνονται σε απαντήσεις που έδωσε ο Τραμπ, αρνούμενος παλαιότερες δηλώσεις του, με την πραγματικότητα όμως να τον διαψεύδει.  

Παρά την επιθετικότητα που επέδειξε ο μεγιστάνας, βρέθηκε σε άμυνα στο μεγαλύτερο μέρος του debate, σχολιάζουν αρκετά ξένα ΜΜΕ. «Σχεδόν ολόκληρο το βράδυ απολογούνταν για το ταμπεραμέντο του, το πώς αντιμετωπίζει τις γυναίκες και τις μειονότητες, (ακόμη και για) το πόσο έτοιμος είναι για να γίνει πρόεδρος» σχολιάζει η Washington Post.

«Ενώ οι επιθέσεις της Κλίντον ήταν μετρημένες, ο Τραμπ ήταν νευρικός και απείθαρχος» σχολιάζει ακόμη η εφημερίδα, κάνοντας αναφορά στο γεγονός ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών διέκοπτε διαρκώς τόσο την Κλίντον όσο και τον συντονιστή του debate, Λέστερ Χολτ, ενώ αρκετές φορές ανέβασε τον τόνο της φωνής του.

«Εμείς μάθαμε πέντε καινούργια πράγματα το βράδυ της Δευτέρας» γράφει ο Independent: «Πρώτον, κερδίζει όποιος χαμογελά περισσότερο. Η Χίλαρι Κλίντον χαμογελούσε σε όλη τη διάρκεια του debate, και είπε κάποια αστεία. Ο Τραμπ φορούσε το ζοφερό του πρόσωπο. Η οθόνη, χωρισμένη όπως ήταν στα δύο, έδειξε την Κλίντον να το απολαμβάνει, και τον Τραμπ σαν να είχε μονίμως ξύδι στη γλώσσα».

«Δεύτερον, μια μεστή συγγνώμη κάνει καλό. Η Κλίντον ρωτήθηκε, φυσικά, για τον ιδιωτικό server με τον οποίο έβλεπε στο σπίτι απόρρητα email όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών. Ήταν ένα “λάθος”, είπε, και “αν έπρεπε να το κάνω ξανά θα το έκανα προφανώς διαφορετικά”.

Ο Τραμπ προσπάθησε να κρατήσει το θέμα ζωντανό. “Αυτό ήταν κάτι περισσότερο από ένα λάθος”, είπε, αλλά το παράθυρο για να εκμεταλλευθεί το θέμα το είχε κλείσει ήδη η Κλίντον, τελειώνοντας μέσα σε λίγα λεπτά με το ζήτημα που την κατατρύχει από τότε που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της» συνεχίζει ο Independent.

«Τρίτον, η έρευνα για τα πεπραγμένα του αντιπάλου είναι σημαντική. Η Κλίντον χρησιμοποίησε τη συζήτηση για να δώσει έμφαση στα αρνητικά του Τραμπ: Στη φορολογική του δήλωση, που δεν την έχει δημοσιοποιήσει, στις πτωχεύσεις του, στις προσβλητικές του δηλώσεις για τις γυναίκες, στα ρατσιστικά ψέματα.

Τέταρτον, ένας συντονιστής κάνει τη δουλειά του καλύτερα, όταν αφήνει την μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία στους υποψηφίους. (..)

Και πέμπτον, η καλή προετοιμασία μετράει. Η τεμπελιά και η αλαζονεία του Τραμπ τον οδήγησε σε ένα αυτάρεσκο σόου – και σε αυτό το σημείο είναι που η Κλίντον κέρδισε το πρώτο debate. Πριν από την τηλεμαχία ακουγόταν ότι ο Τραμπ δεν είχε κάνει σχεδόν καμία προετοιμασία, και αυτό φάνηκε καθαρά στην οθόνη, την ώρα που η Κλίντον είχε σαφώς σκεφτεί προσεκτικά το πώς θα χειριστεί τον Τραμπ» καταλήγει ο Independent.

Η γαλλική Le Monde τιτλοφορεί το σχετικό της δημοσίευμα «Κυριαρχία της Χίλαρι Κλίντον στην πρώτη αναμέτρηση απέναντι στον Ντ. Τράμπ». Εκτιμά ότι η υποψήφια των Δημοκρατών είχε να χάσει πολλά περισσότερα από τον αντίπαλό της, κατά την πρώτη αυτή τηλεμαχία. Ο Ντόναλντ Τράμπ είχε το πλεονέκτημα των τελευταίων ενθαρρυντικών δημοσκοπήσεων και του δόθηκε η ευκαιρία να αντιπαραθέσει το δικό του προφίλ, αυτό του «αουτσάιντερ» με αυτό της αντιπάλου του, γυναίκας που είναι για χρόνια στην πολιτική. «Τελικά ο αντικατοπτρισμός των δύο προφίλ δεν ήταν προς όφελός του» υποστηρίζει η Le Monde.

Αναφορικά με την επίθεση του Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι η αντίπαλός του δεν είναι παρά μια «κλασική πολιτικός που μιλά ωραία, χωρίς όμως να μετατρέπει τα λόγια σε πράξεις» η εφημερίδα εκτιμά ότι η Κλίντον με την απάντησή της στο 40στό λεπτό συνόψισε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης: « Με κατακρίνετε για το ότι έχω προετοιμαστεί για τη συζήτηση. Ξέρετε για τι άλλο έχω προετοιμασθεί; Για την προεδρία».

Η Liberation συνοψίζει σε επτά τα σημαντικότερα σημεία-κλειδιά της τηλεμαχίας:

 – Όταν η Κλίντον κατηγόρησε τον αντίπαλό της ότι είχε επιδιώξει την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, με βάση δήλωσή του πριν την έναρξη της κρίσης του 2008.

– Όταν ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι δεν έχει πει ποτέ πως η κλιματική αλλαγή είναι μια φάρσα.

– Όταν κατηγόρησε την Κλίντον ότι δεν έχει σχέδιο για τη Συνθήκη Ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και 11 χωρών του Ειρηνικού.

– Όταν ο Τραμπ πρότεινε να δημοσιοποιήσει τη φορολογική του δήλωση με αντάλλαγμα τη δημοσιοποίηση των μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Κλίντον.

– Οι δηλώσεις Τραμπ για τη διάσωση της αφρο-αμερικανικής κοινότητας, με τις οποίες παγιδεύτηκε στο δικό του παιχνίδι.

– Η κατηγορία της Κλίντον σε βάρος του αντιπάλου της για «ρατσιστικά ψεύδη».

– Η αδυναμία του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Στην κοινή διαπίστωση ότι η Χίλαρι Κλίντον επικράτησε του Ντόναλντ Τραμπ στο αμερικανικό debate καταλήγει και ο βελγικός Τύπος. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της εφημερίδας Le Soir «Τραμπ 0 – Κλίντον 1».

Σε γενικές γραμμές οι βελγικές εφημερίδες θεωρούν ότι η Χίλαρι Κλίντον ήταν καλύτερα προετοιμασμένη, προβάλλοντας μάλιστα την κατηγορία που απηύθυνε προς τον αντίπαλο της ότι ζει «σε ένα δικό του κόσμο». Η εφημερίδα La Libre Belgique κάνει λόγο για «κυριαρχία» της Χίλαρι Κλίντον, σημειώνοντας πως η τηλεμαχία διεξήχθη χωρίς εκπλήξεις. Ο αναλυτής εστιάζει στο ότι η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, εξέθεσε με «μεθοδικότητα» τα σχέδιά της, ενώ ο αντίπαλός της κατήγγειλε το «χάος» που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα, χωρίς να παρουσιάσει τις λύσεις που προτείνει με πολλές λεπτομέρειες.

Παράλληλα, στα δελτία ειδήσεων τόσο της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, όσα και σε ιδιωτικά ΜΜΕ της Αυστρίας δεσπόζει η τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψηφίων, η οποία και είχε μεταδοθεί απευθείας τις πρώτες πρωινές ώρες από το Β΄ Πρόγραμμα της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης.

Στα δελτία ειδήσεων σχολιάζεται, μεταξύ άλλων, πως σε αυτή την πρώτη από τις προγραμματιζόμενες τρεις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, υπήρξε μία ανοικτή αναμέτρηση δυνάμεων και επικράτησαν οι αντεγκλήσεις, οι αλληλοκατηγορίες και οι προσωπικές επιθέσεις ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, ενώ στα θέματα της οικονομίας, των φόρων και της ασφάλειας, οι θέσεις τους απείχαν πολύ μεταξύ τους.

Τα ιταλικά ΜΜΕ

Και ο ιταλικός Τύπος αναφέρεται με έμφαση στο αποτέλεσμα του πρώτου τηλεοπτικού debate των υποψήφιων για την αμερικανική προεδρία, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ.

«Αμερικανικές εκλογές, η Χίλαρι κερδίζει την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση» γράφει στην διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα La Repubblica. «Με υποδειγματικό αυτοέλεγχο, η Χίλαρι απέδειξε ότι διαθέτει αυτοπεποίθηση, χωρίς να υπερβάλλει» γράφει η εφημερίδα.

Όσο για τον Τραμπ, θεωρεί ότι ήταν αποτελεσματικός «όταν αναφέρθηκε στις ελεύθερες, εμπορικές συναλλαγές, στην αποδυνάμωση των βιομηχανιών και στην μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στο εξωτερικό» προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.

«Χίλαρι-Τραμπ, αναμέτρηση επικεντρωμένη στην απασχόληση και στον ρατσισμό», τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο της στην διαδικτυακή πύλη της η εφημερίδα Corriere della Sera.

«Οι σχολιαστές αναφέρουν ότι ο Τραμπ έχασε πολλές ευκαιρίες για να επιτεθεί στην Χίλαρι σε ό,τι αφορά κύριας σημασίας θέματα και μόνο στα τελευταία λεπτά της συζήτησης προχώρησε σε πιο προσωπικές κατηγορίες, όπως, για παράδειγμα, ότι η Κλίντον δεν διαθέτει το προφίλ του προέδρου. Η υποψήφια των Δημοκρατικών τον κατέκρινε σκληρά, από τη μεριά της, υπενθυμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε, στο παρελθόν, σε γυναίκες πρώην υπαλλήλους του» υπογραμμίζει η εφημερίδα.

O διευθυντής της εφημερίδας La Stampa Μαουρίτσιο Μολινάρι στο σχόλιό του αναφέρει: «Η πρώτη απευθείας τηλεοπτική αναμέτρηση της Χίλαρι Κλίντον με τον Ντόναλντ Τραμπ, ήταν ένα από τα καλύτερα debate που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες, από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα. Και οι δυο υποψήφιοι έπαιξαν μέχρι τέλους τον ρόλο τους, και βγήκαν από την μάχη αυτή με αποτέλεσμα ουσιαστικής ισοπαλίας. Η Χίλαρι απέδειξε ότι διαθέτει τα χαρακτηριστικά του προέδρου, αλλά ο Τραμπ, ο οποίος εθεωρείτο αουτσάϊντερ, με την σειρά του απέδειξε ότι μπορεί να αναμετρηθεί και με ιδιαίτερα περίπλοκα θέματα».

«Κερδισμένη του πρώτου γύρου η Χίλαρι»: Aυτός είναι ο κοινός τόπος στα ρεπορτάζ των τουρκικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με το πρώτο debate στις ΗΠΑ μεταξύ των δύο υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα.

Προς το παρόν δεν έχουν εμφανιστεί στον τουρκικό Τύπο σχόλια και προβλέψεις για το ποιος από τους δύο υποψηφίους είναι πιο συμφέρουσα περίπτωση για την Τουρκία. Αντ΄ αυτού, αναμεταδίδονται ρεπορτάζ και σχόλια των αμερικανικών μέσων για τον κερδισμένο της χτεσινής τηλεοπτικής αναμέτρησης, όπως η πληροφορία ότι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το CNN το 62% όσων παρακολούθησαν το debate θεωρεί ότι κερδισμένη ήταν η Κλίντον και το 27% ο Τράμπ.

Τα τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι η Κλίντον «στρίμωξε» τον Τραμπ στο θέμα της φορολογικής του δήλωσης και της δήλωσης που έκανε περί μη αμερικανικής καταγωγής του προέδρου Κλίντον και είχε έτσι την ευκαιρία να ανακόψει την ανοδική πορεία που είχε τις τελευταίες μέρες ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων.

Το επόμενο debate ανάμεσα στους δύο υποψήφιους για τον Λευκό Οίκο είναι προγραμματισμένο για τις 9 Οκτωβρίου.

Δείτε εικόνες από την ιστορική τηλεμαχία:

 Μόλις ο Χολτ ανακοίνωσε πως το debate ολοκληρώθηκε στη σκηνή ανέβηκαν οι οικογένειες των δύο υποψηφίων. Η Χίλαρι βρέθηκε στην αγκαλιά του συζύγου της Μπιλ και της κόρης της Τσέλσι, ανταλλάσσοντας χειραψίες με το κοινό ενώ τον Τραμπ πλαισίωσαν η γυναίκα του Μελάνια και τα τέσσερα ενήλικα παιδιά του.

Μετάφραση: Λοριέλλα Γούδα, Παύλος Κρούστης

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης