Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την τροπολογία που αναφερόταν στις νομικές διαστάσεις του επίμαχου προστατευτικού επενδυτικού συστήματος, που προβλέπεται μέσω της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε.-Καναδά, και στην παραπομπή της CETA στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η αρμόδια της Greenpeace για ζητήματα πολιτικής του εμπορίου της Ε.Ε. Shira Stanton δήλωσε: «Απορρίπτοντας την ευκαιρία να ζητηθεί η άποψη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, παραμερίζουμε τη νομική αβεβαιότητα που προκαλεί η CETA. Η αποδοχή της συμφωνίας από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκαλεί μία κατάσταση παγίδας ”catch-22” που έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που εξασφαλίζει την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ομάδα 89 μελών του Ευρωκοινοβουλίου από πέντε πολιτικές παρατάξεις ζητούσε να ληφθεί υπ’ όψιν η γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κατά πόσον το Ευρωπαϊκό Νομικό Σύστημα (ICS) είναι συμβατό με τις ευρωπαϊκές συμφωνίες.

Έπειτα από πίεση που ασκήθηκε από τρία περιφερειακά κοινοβούλια, η βελγική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να ζητήσει τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά η ακριβή ημερομηνία για τη βελγική προσφυγή παραμένει άγνωστη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαμεσολαβητική δομή του «Νομικού συστήματος» ICS που προβλέπεται από τη CETA επιτρέπει στις πολυεθνικές εταιρείες να μηνύουν τα κράτη για νόμους που εκείνα θεωρούν ότι προστατεύουν το περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων και τα εργατικά προνόμια, που ωστόσο οι ίδιες πιστεύουν ότι θίγουν τα συμφέροντά τους.

Η Greenpeace έχει προειδοποιήσει πως οι αποφάσεις των δικαστηρίων της Ε.Ε. και των κρατών-μελών θα πρέπει να γίνονται σεβαστές. Ακόμη και η απόφαση για τη συμφωνία ΤΤΙΡ το 2015 προέβλεπε σεβασμό των ευρωπαϊκών νομικών αποφάσεων.

Η επιτροπή για το Εμπόριο του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να ψηφίσει για τη συμφωνία CETA στο σύνολό της στις 5 Δεκεμβρίου, πριν παραπεμφθεί για απόφαση στην ολομέλεια του σώματος την εβδομάδα που ακολουθεί.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης