Ο Λέων Τρότσκι έζησε εξόριστος στην ξύλινη βίλα Arap İzzet Pacha από το 1929 ως το 1933.

Η κατοικία του Ρώσου επαναστάτη βρίσκεται σ’ ένα από τα Πριγκιπονήσια, που σήμερα ονομάζεται Büyükada και βρίσκεται λίγα μίλια ανοικτά της Κωνσταντινούπολης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με σχέδιο του ευρύτερου Δήμου Κωνσταντινούπολης, το οποίο μόλις ανακοινώθηκε, η κατοικία όπου έζησε ο εξόριστος Τρότσκι θα μετατραπεί σε μουσείο.

Το παραδοσιακό ξύλινο κτίσμα είχε απειληθεί με κατεδάφιση, ύστερα από σχετική απαίτηση του ιδιοκτήτη. Ωστόσο υπήρξε αντίδραση από την Επιτροπή Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Κωνσταντινούπολης, με απόφαση που εκδόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Hürriyet».

Η κατοικία, εγκαταλειμμένη εδώ και πολλά χρόνια, θα συμπεριληφθεί σε ειδικό πρόγραμμα ώστε να μετατραπεί σε μουσείο, όπως είχε αποφασιστεί ήδη από το 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τρότσκι συνέγραψε το σημαντικό του έργο «Η Ιστορία της Ρωσικής Επανάστασης» κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη βίλα Arap İzzet Pacha. Όπως περιέγραψαν οι γείτονές του, πολλές φορές τον είχαν δει να ψαρεύει στην παρακείμενη ακτή.

Μετά την Κωνσταντινούπολη, ο Τρότσκι έφυγε για το Μεξικό. Εκεί έζησε φιλοξενούμενος στο σπίτι του ζωγράφου Diego Rivera, όπου και αργότερα δολοφονήθηκε, το 1940.

Πηγή: Hürriyet
Επιμέλεια Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης