Η ομοσπονδιακή αστυνομία του Καναδά αναθεώρησε προς τα κάτω τον απολογισμό των θυμάτων της επίθεσης ενός νεαρού ενόπλου την Παρασκευή σε λύκειο στο χωριό La Loche, όπου κατοικούν κυρίως αυτόχθονες, στην επαρχία Saskatchewan, κάνοντας λόγο για τέσσερις νεκρούς και αρκετούς τραυματίες, ενώ επισήμανε ότι οι έρευνες της συνεχίζονται σε δύο τοποθεσίες.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είχε κάνει λόγο, από το Νταβός της Ελβετίας όπου συμμετέχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, για πέντε νεκρούς στην επίθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρωθυπουργός του ΚαναδάΩστόσο η Μορίν Λέβι, ανώτατη αξιωματικός της καναδικής αστυνομίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως σύμφωνα με τις νεότερες διαθέσιμες πληροφορίες, οι νεκροί είναι τέσσερις.

Δύο ακόμη άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ απροσδιόριστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των τραυματιών.

«Προφανώς αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης κάθε γονιού», σχολίασε ο Τριντό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νεαρός, ο οποίος έχει πέσει στα χέρια των Αρχών, άνοιξε πυρ στη 13:00 τοπική ώρα. Μέχρι στιγμής, ασαφή παραμένουν τα κίνητρα που οδήγησαν τον ανήλικο, που φέρεται να είναι μαθητής, να διαπράξει την επίθεση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ντέιλ Γουέστ, επιπλέον γιατροί και νοσοκόμοι στάλθηκαν στο νοσοκομείο του Περιφερειακού Κέντρου Υγείας Κιουατίν Γιάτε, που διαθέτει 16 κλίνες.

Μια νοσοκόμα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBC πως αρκετοί άνθρωποι δέχονται τις πρώτες βοήθειες, έχοντας τραυματιστεί από πυρά.

Ο Τέντι Κλαρκ, επικεφαλής της κοινότητας των ιθαγενών στο La Loche, είπε πως έμαθε για το επεισόδιο από την κόρη του. 

Ένας μαθητής είπε στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο ότι άκουσε αρχικά «πολλά ουρλιαχτά» και κατόπιν «έξι ή εφτά» πυροβολισμούς πριν βγει από την τάξη του, ενώ πιθανόν υπήρξαν και άλλοι.

Στο δημοτικό σχολείο φοιτούν μαθητές ηλικίας επτά έως δώδεκα ετών, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ταυτότητα των θυμάτων.

Νωρίτερα, για κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο κτήριο Dene του σχολείο έκανε λόγο η διεύθυνση του εκπαιδευτικού ιδρύματος, μέσω ανάρτησής της στο Facebook, ζητώντας παράλληλα από τους πολίτες να μην πλησιάζουν στο σημείο, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση από τις αστυνομικές αρχές. 

«Επί του παρόντος υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο κτήριο Dene και ζητάμε από το κοινό να μείνει μακριά, έως ότου λήξει το περιστατικό. Το Δημοτικό Σχολείο παραμένει αποκλεισμένο. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μπει ή να βγει μέχρι να έχουμε μια σαφή εικόνα του τι συμβαίνει», αναφέρεται χαρακτηριστικά.



Οι επιθέσεις ενόπλων είναι σχετικά σπάνιες στον Καναδά, όπου εφαρμόζονται πολύ πιο αυστηροί νόμοι για την οπλοκατοχή από ότι στις ΗΠΑ. Η χειρότερη επίθεση ενόπλου σε σχολείο στη χώρα αυτή είχε σημειωθεί το 1989, όταν 14 φοιτητές είχαν σκοτωθεί στο École Polytechnique, το πολυτεχνείο του Μόντρεαλ. Το νέο συμβάν είναι το χειρότερο σε σχολείο του Καναδά τα τελευταία 26 χρόνια.

Το 2014, μια δασκάλα είχε διαμαρτυρηθεί και εκφράσει ανησυχία για τα κρούσματα βίας στο σχολικό συγκρότημα του La Loche. Είχε πει πως ένας μαθητής που είχε προσπαθήσει να τη μαχαιρώσει επέστρεψε στην τάξη όπου δίδασκε η ίδια αφού εξέτισε την ποινή 10 μηνών που του είχε επιβληθεί, ενώ ένας δεύτερος της επιτέθηκε στο σπίτι της.

Σημειώνεται ότι περίπου 900 μαθητές φοιτούν στο σχολείο, όπου εργάζονται 60 δάσκαλοι και 50 επιπλέον υπάλληλοι.

Η ανάρτηση του σχολείου στο Facebook:




Η περιοχή όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί:

 
Περισσότερα σε λίγο…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης