Το χειρότερο πλήγμα με απώλεια 14 στρατιωτών της σε μία ημέρα γνώρισε η τουρκική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» σε συριακό έδαφος. Παράλληλα, τραυματίστηκαν άλλοι 33 Τούρκοι στρατιώτες.

Η επιχείρηση, η οποία έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με την επίσημη δικαιολογία, γίνεται με διπλό στόχο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-την ενίσχυση των αντικαθεστωτικών ανταρτών

-την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του αποκαλούμενου «Ισλαμικού Χαλιφάτου» (Daesh).

Πραγματικός στόχος, όμως, είναι η δημιουργία «νεκρής ζώνης» βάθους τουλάχιστον 60 χιλιομέτρων σε συριακό έδαφος από τα τουρκικά σύνορα, ώστε να μην προωθηθούν οι δυνάμεις των Κούρδων, που επίσης πολεμούν εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουρκικά τεθωρακισμένα στη Συρία Η πολύνεκρη για τους Τούρκους επιχείρηση σημειώθηκε στην πόλη αλ-Μπαμπ, όπου τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις ενισχυμένες από τεθωρακισμένα και επιδρομές μαχητικών αεροσκαφών συνδράμουν στην κατάληψή της από τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών ανταρτών του «Απελευθερωτικού Συριακού Στρατού» [Free Syrian Army (FSA)], από τους τζιχαντιστές μαχητές που την κατέχουν.

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν «βομβιστές αυτοκτονίας» και ότι 138 μαχητές του Daesh σκοτώθηκαν στις μάχες. Ωστόσο, η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.

Όπως γράφει στην ιστοσελίδα της η «hurriyetdailynews.com», «στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επιχείρησης ”Ασπίδα του Ευφράτη”, τουρκικές δυνάμεις και οι υποστηριζόμενοι αντάρτες του FSA μάχονταν με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών και πυρών πυροβολικού για την κατάληψη ενός νοσοκομείου και τη γύρω περιοχή, στο κέντρο της al-Bab στις 21 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων». Η ανακοίνωση προσθέτει ότι «μόλις η περιοχή καταληφθεί, η κυριαρχία του Daesh στην al-Bab θα έχει καμφθεί».

Με βάση τα νέα στοιχεία, περισσότεροι από 30 Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τον Αύγουστο, συμμετέχοντας στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».

Την επιχείρηση εξαπέλυσε η Τουρκία για να εμποδίσει να πλησιάσουν τα συρο-τουρκικά σύνορα οι δυνάμεις του Daesh, αλλά και των Κούρδων μαχητών των μονάδων «Λαϊκής Προστασίας των Κούρδων της Συρίας (YPG), που αποτελούν το στρατιωτικό σκέλος του συριακού κόμματος «Κουρδική Δημοκρατική Ένωση» (PYD).

Η Τουρκία θεωρεί ότι το YPG και το PYD έχουν διασυνδέσεις με το παράνομο για την τουρκική κυβέρνηση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK). Το παράδοξο είναι πως τους Κούρδους της Συρίας υποστηρίζουν μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ και η συμμαχία των προθύμων.

«Οι μάχες στην περιοχή συνεχίζονται με αμείωτη σφοδρότητα» υποστηρίζει η ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, τονίζοντας ότι η περιοχή του νοσοκομείου, πάνω σε έναν λόφο που δεσπόζει στην al-Bab, χρησιμοποιείται από τους τζιχαντιστές ως αποθήκη πολεμοφοδίων.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Amaq, που πρόσκειται στους τζιχαντιστές, μετέδωσε ότι «επιθέσεις αυτοκτονίας έγιναν με στόχο τους Σύρους αντάρτες και τα τουρκικά στρατεύματα δυτικά της αλ-Μπαμπ», χωρίς ωστόσο να δοθούν άλλες λεπτομέρειες.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο και υποστηρίζει τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες στη Συρία, μετέδωσε ότι «οι μάχες μαίνονται με αγριότητα στις νοτιοδυτικές άκρες της αλ-Μπαμπ, με τους αντάρτες να έχουν κατορθώσει να προωθηθούν σε ορισμένα σημεία».

Χωρίς άλλες διευκρινίσεις, αναφέρει ακόμη ότι από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές «έχουν σκοτωθεί επτά άνθρωποι στην αλ-Μπαμπ» και ότι «στις μάχες της 21ης Δεκεμβρίου σκοτώθηκαν 15 από τους αντάρτες που υποστηρίζουν οι Τούρκοι».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης